Studenten hadden al langer behoefte aan studentenpsychologen op de hogeschool. Student Support had het onderwerp ook al geruime tijd op de agenda staan. Door Ambitie2025 kreeg het onderwerp meer aandacht, omdat studentenwelzijn in dat project een prominente rol heeft. Wanneer eens student goed in zijn vel zit, dan heeft dat een positief effect op alles.
Volgens Amber Titulaer, projectleider binnen Student Support, is preventie nu steeds meer het hoofdthema binnen Avans. Dat geldt niet alleen voor studenten met een probleem, maar ook voor studenten die zich met verschillende tools verder willen ontwikkelen. Studentenpsychologen kunnen daar goed bij helpen. De hogeschool zag zichzelf nooit als een hulpverlenende instantie en had daarom geen studentenpsychologen in dienst, aldus Titulaer. Studenten werden doorverwezen naar professionele hulp als ze deze nodig hadden.
De twee studentenpsychologen zijn nu nog te vinden op de locaties in Breda en Den Bosch. Studenten met milde somberheidsklachten, (faal)angsten, prestatiedruk, paniek en (studie)stress kunnen bij de psychologen terecht. Mochten studenten na een half jaar dan nog last hebben van deze problemen, dan worden ze alsnog doorgestuurd naar een professional van buiten de hogeschool. Daarbij is echter wel eerst een doorverwijzing van de huisarts verplicht.
Studenten kunnen zelf een afspraak inplannen met een studentenpsycholoog. “Het is dan echt de keuze van de student zelf”, aldus Titulaer. Decanen kunnen studenten wel doorverwijzen naar de studentenpsycholoog, maar dan maakt alsnog de student zelf een afspraak.
Een van de twee studentenpsychologen is Sarah Grevers. Zij vindt het heel goed dat Avans dit doet. “Studenten zijn de toekomst en het is heel belangrijk om hen veerkrachtiger te laten worden. Niet alleen tijdens hun studie, maar ook in het latere leven.”
Er start ook een pilot met een huisarts in Breda, die overigens niet in dienst is bij Avans. De huisarts is wel beschikbaar mochten studenten daar gebruik van willen maken. Studenten kunnen naar de huisarts wanneer ze zelf nog geen huisarts hebben, of nog steeds een huisarts hebben in de woonplaats van hun ouders.
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan