'Maak verplichte toelatingstoets studie gratis'

DEN HAAG - Studenten betalen vaak erg veel geldvoor verplichte, commerciële toelatingstoetsen voor masterstudies aan de universiteit. Studentenorganisaties LSVb en het ISO krijgen veel klachten daarover. De Tweede Kamer wil af van deze financiële drempels, die kansenongelijkheid tussen studenten bevorderen. Ook de Tweede Kamer staat achter de plannen.

Uit een rapport van de Inspectie van het Onderwijs van december 2016 blijkt dat 225 masteropleidingen (circa 32,7 procent) toelatingseisen aan studenten stellen. Volgens Pieter Duisenberg, voorzitter van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) zijn deze testen voor sommige studies noodzakelijk, om de kwaliteit van de studies te blijven waarborgen.
 
Maar er zijn veel klachten over de kosten van deze testen, aldus Rhea van der Dong van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Studenten zouden soms wel 1000 euro kwijt zijn aan toelatingstoetsen en testen. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) roept daarom op om de verplichte toetsen gratis te maken voor de student. "Het is onrechtvaardig als sommige studenten wel hun toelating kunnen kopen en anderen niet." aldus Tariq Sewbaransingh, voorzitter van de LSVb.
 
Minister Engelshoven van Onderwijs is op dit moment in gesprek met de universiteiten om de kosten te schrappen.

Laatste nieuws