Bijna geen enkele school haalt minimaal drie uur gymles per week

UTRECHT - In het regeerakkoord van kabinet Rutte-II werd vastgesteld dat leerlingen op de basisschool minimaal drie uur gymles per week zouden moeten krijgen. Voor deze plannen werd zelfs 8 miljoen euro uitgetrokken, maar er is niets van terechtgekomen. Basisschoolleerlingen krijgen hetzelfde aantal minuten gym per week en kleuters sporten zelfs minder minuten per week. Aldus PZC.

Een rapport van het Mulier Instituut voor sociaal-wetenschappelijk sportonderzoek, dat afgelopen week verscheen, stelt dat er geen verschil was in het aantal gymlessen tussen schooljaar 2012-2013 en afgelopen schooljaar. Gemiddeld sporten de groepen drie tot en met acht 89 minuten; precies dezelfde tijd als in 2012-2013. Kleuters bewegen zelfs minder dan vier jaar geleden: 113 minuten per week nu, tegenover 121 minuten per week 4 jaar geleden.

De basisschoolleerlingen doen dit meestal zonder begeleiding van een gymleraar. Bij de kleuters staat in 77 procent van de gevallen de reguliere leerkracht voor de klas. Bij de oudere groepen ligt dit op 40 procent.

Laatste nieuws