Geen rekentoets meer op middelbare scholen en mogelijkheden voor havo-leerlingen om toegelaten te worden tot universiteit

DEN HAAG - Scholieren in het voortgezet onderwijs hoeven in de toekomst geen rekentoets meer te maken die meetelt voor hun eindlijst voor het eindexamen. De plannen van het nieuwe kabinet zijn om vanaf schooljaar 2019-2020 een alternatieve toets in te voeren. Leerlingen blijven de huidige rekentoets tot 2019 nog wel maken, maar het resultaat telt niet meer mee voor het diploma. Aldus het AD.

Het is nog niet bekend hoe de alternatieve toets eruit komt te zien. Op de rekentoets in zijn huidige format is veel kritiek. De toets is in het leven geroepen om het rekenniveau van scholieren te verhogen. Een voldoende voor de toets is noodzakelijk voor het behalen van het diploma. Veel scholieren ploeteren echter aan om een voldoende te scoren..

Een ander plan van het nieuwe kabinet is om leerlingen die op een hoger niveau examen doen in een aantal vakken toegang te verschaffen tot een vervolgopleiding op hoger niveau. Zo kan een havo-leerling die slaagt voor vakken op vwo-niveau worden toegelaten tot een opleiding aan de universiteit.

Laatste nieuws