'Nooit echt vrij zijn van werk door digitalisering kan stress opleveren'

AMSTERDAM - Inmiddels zijn de roamingkosten in Europa afgeschaft. De meerderheid van de werknemers in Nederland ontvangt zijn werkmail op zijn telefoon. Dit maakt het wel heel makkelijk om nog even snel de e-mail te bekijken tijdens het weekend of tijdens de vakantie. De scheiding tussen werk en privé wordt daardoor steeds kleiner.

"Tegenwoordig wordt op alle tijden van de dag van alles over de ether gesmeten. Onbewust zetten werkgevers en leidinggevenden daarmee de toon en denken werknemers dat ze direct moeten reageren. Dat kan stress opleveren", aldus sociaal psycholoog en oprichter van het platform Jong Burnout, Nienke Thurlings tegen NU.nl.

Eveline Bosselaar behandelt als fysiotherapeut jongeren met stressklachten, zoals RSI of een burn-out en onderschrijft wat Thurlings zegt. "Grenzen op het gebied van werktijden vervagen en zorgen ervoor dat je op je vrije momenten wordt benaderd door je werk."

"Het lijkt erop dat de druk van altijd online en bereikbaar moeten zijn met onbeperkt roamen op vakantie gewoon doorgaat", aldus Jeroen Senster, telecomexpert bij Motivaction. 

Thurlings: "Je kunt je afvragen in hoeverre mensen daar zelf verantwoordelijk voor zijn. Digitale en met name sociale media zijn enorm verslavend."

Laatste nieuws