Speciale opvang voor autistische thuisblijvers

CULEMBORG - Voor autistische kinderen die niet naar school kunnen komt er een speciale opvang in Culemborg, Linawijs. Marieke Stolte, moeder van een dochter met autisme, kwam op het idee. Bij Linawijs krijgen leerlingen veel persoonlijke begeleiding zodat zij zich op onderwijsgebied kunnen doorontwikkelen. Aldus het AD.

Geen goede ervaringen met het woord 'school'

Mariekes dochter van 14 jaar kan door haar beperking al zes jaar niet naar school. Linawijs gaat ervoor zorgen dat circa twaalf van deze thuiszitters straks toch onderwijs kunnen volgen. Er wordt bewust gesproken van een opvang en niet van een school, omdat de kinderen geen goede ervaringen hebben met het woord ‘school’. Daarnaast is de dagelijkse gang van zaken bij de opvang anders dan op een school. Bij Linawijs ligt de nadruk niet alleen op onderwijs, ook zorg neemt een belangrijke plaats in. De ontwikkeling en motivatie van het individu staan bij Linawijs centraal.

Gemeente en Rijk enthousiast

Het plan is om in januari 2018 te starten met het leggen van contacten tussen de scholieren en begeleiders van de opvang. Stolte staat zelf voor de klas en werkt daarnaast als verpleegkundige. Zo kon zij ervoor zorgen dat haar autistische dochter thuis toch onderwijs kreeg. Na verloop van tijd werd dat steeds lastiger te realiseren, waarna Stolte op het idee kwam een opvang te starten.

Stolte hoopt op termijn naast de opvanglocatie van Linawijs in Culemborg ook andere vestigingen te openen. De gemeente en het Rijk hebben al laten weten enthousiast te zijn over het idee.

Bron: AD

Laatste nieuws