Prowise en Privacy Coalitie zetten zich in voor digitale samenleving zonder privacyzorgen

BUDEL - De Privacy Coalitie wil dat er een eind komt aan het schenden van de digitale privacy van mensen. Als voorvechter van privacy en cybersecurity in het onderwijs heeft Prowise het manifest ondertekend en zet het zich in voor een digitale samenleving zonder zorgen over privacy.

De zogenoemde ‘Privacy Coalitie’ constateert dat steeds meer digitale platforms, diensten en apps de data van gebruikers verzamelen zonder dat die het doorhebben. Die data worden doorverkocht en gekoppeld en vervolgens gebruikt om mensen te tracken, hun online gedrag te volgen en te beïnvloeden. “Zo ontstaat een digitaal profiel op basis waarvan bedrijven en zelfs overheden beslissingen nemen die grote impact hebben op onze levens zonder dat we daar zelf invloed op hebben”, aldus de coalitie.

De Privacy Coalitie heeft in een manifest een drietal speerpunten geformuleerd. Dit manifest is aangeboden aan de commissie Digitale Zaken van de Tweede Kamer en is door Prowise ondertekend.

1. Data is geen businessmodel

Er is een fundamentele herbezinning nodig. Deze start met het erkennen van het probleem en het nemen van verantwoordelijkheid. Het is de verantwoordelijkheid van bedrijven, organisaties en overheden om zich actief in te zetten voor digitale privacy. Door zelf het goede voorbeeld te geven, door niet meer data te verzamelen dan strikt noodzakelijk is en bewust te kiezen voor digitale platforms en diensten die privacy als uitgangspunt hebben. Dat betekent dat we afscheid moeten nemen van businessmodellen die het massaal verzamelen van data van gebruikers als uitgangspunt hebben.

2. Wet- en regelgeving

De Nederlandse ambitie om digitale koploper te worden, moet zich ook vertalen in wet- en regelgeving. Daarnaast is het taak van de overheid om bewustzijn te creëren, voorlichting te geven en een maatschappelijke dialoog aan te jagen. En door actief te stimuleren dat er voldoende digitale alternatieven zijn, zodat niemand ongewild zijn data uit handen hoeft te geven.

3. Bewustzijn

De Privacy Coalitie vraagt alle betrokken partijen in Nederland om hier werk van te maken. Door zelf verantwoordelijkheid te nemen, met ons mee te denken, maatschappelijk bewustzijn te creëren, privacy-vriendelijke alternatieven actief te ondersteunen en zo bij te dragen aan een betere digitale samenleving.

Lees meer over Privacy by Prowise

 

Bron: Prowise - partner Onderwijsland.com

Laatste nieuws