De overgang naar een nieuw schooljaar: extra coulance of niet?

HILVERSUM - Door de coronacrisis hebben scholieren in het voortgezet onderwijs dit jaar maar weinig fysieke lessen kunnen volgen. Thuisonderwijs zorgde voor minder goede schoolresultaten. De vraag is of hiermee rekening moet worden gehouden bij de overgang naar een nieuw schooljaar. De VO-raad vindt van wel. Maar niet alle scholen zijn het hiermee eens, aldus RTL Nieuws.

Net als vorig schooljaar wil de VO-raad dat er een coulanceregeling wordt toegepast bij leerlingen die op het randje zitten van blijven zitten. “Onderzoek heeft al eerder aangetoond dat zittenblijven in de meeste gevallen geen positieve invloed heeft op de ontwikkeling en motivatie van leerlingen", aldus een woordvoerder van de VO-raad.
 
Maar er zijn ook scholen die het anders doen. Het Leeuwarder Lyceum bijvoorbeeld heeft geen goede ervaringen met extra coulance. Een grote groep leerlingen heeft vorig jaar ondanks extra ondersteuning niet voldoende niveau gehaald. Om dat dit schooljaar te voorkomen, hanteert het Leeuwarder Lyceum de normale overgangsnormen. Wel kunnen docenten besluiten tot maatwerk bij een leerling, mochten de omstandigheden dit toelaten.
 
De Algemene Onderwijsbond (AOb) kan zich vinden in maatwerk door de docent. "Het heeft geen zin om iedereen makkelijker over te laten gaan, daar kan een scholier later last van krijgen als toch blijkt dat hij of zij het niveau niet aan kan,” aldus een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

Laatste nieuws