'Jongens verdienen extra aandacht in het onderwijs'

AMSTERDAM - 'Waar meisjes steeds beter presteren, blijven jongens relatief achter', aldus onderwijskundige Henno Oldenbeuving in Geef ze vleugels op het MBO. Een jongensachtige aanpak, een boek dat hij samen met Karin van Brussel schreef. "Het is geen individueel probleem meer, maar een maatschappelijk probleem."

"Jongens worden daar vaak niet uitgedaagd, ze maken de Cito nog naar behoren, maar worden vaak verder niet genoeg geprikkeld'. Aldus Oldenbeuving tegen De Telegraaf.

Jongens die met gemak door de basisschool gaan leren niet met tegenslagen omgaan. Als jongens een vak of project saai of niet leuk vinden op de middelbare school, dan haken ze af in plaats van dat ze er meer van willen weten. Maar ze kunnen iets ook 'saai' noemen als ze eigenlijk bang zijn om af te gaan."

"In het voortgezet onderwijs en dan met name in de tweede klas zien we de meeste problemen. Op de middelbare school moet je kunnen plannen en huiswerk maken. We zien dat jongens daar meer moeite mee hebben dan meisjes en dat ze vaak minder overzicht hebben." "Het lijkt eindelijk serieus genomen te worden: jongens verdienen in het onderwijs extra aandacht. Zonder daarbij de meiden te vergeten natuurlijk

Ook (oud)-minister Bussemaker zei het eerder al: "We zien dat meisjes het in het onderwijs zoveel beter doen dan jongens, dat de jongens dreigen achterop te raken."

Laatste nieuws