Vóór corona waren rekenprestaties basisscholieren verbeterd

ENSCHEDE - In 2019 zijn Nederlandse basisschoolleerlingen beter gaan rekenen, constateren onderzoekers van de Universiteit Twente. Iedere vier jaar peilen ze onder meer het rekenniveau van kinderen uit groep 6. Dat is in 2019 "significant gestegen", na dalingen in 2015 en in 2011. Ook de vaardigheden in natuur- en scheikunde zijn volgens de studie verbeterd, bij biologie en aardrijkskunde bleef het niveau gelijk. 

Het vierjarige trendonderzoek ‘Trends in International Mathematics and Science Study’ (TIMSS) meet sinds 1995 elke vier jaar het onderwijsniveau in de exacte vakken. Tussen 2011 en 2015 daalden de Nederlandse prestaties in zowel rekenen als natuuronderwijs. In 2019 zijn de rekenprestaties echter weer significant gestegen. Alleen ten opzichte van de eerste TIMSS-meting in 1995 is de rekenscore in 2019 nog lager.

De resultaten zijn voor natuuronderwijs minder positief. Het niveau in natuuronderwijs heeft zich in 2019 niet hersteld, ondanks een verbetering in het onderdeel natuur- en scheikunde. Bijna alle leerlingen halen in Nederland het basisniveau voor rekenen en natuuronderwijs. Van de leerlingen in groep 6 rekent 7% op het meest geavanceerde niveau terwijl slechts 4% leerlingen excelleert in natuuronderwijs.

Voor het onderzoek maakten in totaal 3.355 leerlingen van 112 scholen een toets. Bij rekenen valt op dat jongens gemiddeld beter presteren dan meisjes. Volgens de onderzoekers hebben meisjes vaak minder zelfvertrouwen als het om rekenen gaat. Het rekenniveau is ondanks de stijging nog altijd lager dan in 1995, toen het onderzoek voor het eerst werd uitgevoerd.

Andere landen

Van de 58 landen die met 10-jarigen aan TIMSS-2019 deelnamen, zijn 10 landen significant beter in rekenen dan Nederland. Dit zijn voornamelijk Aziatische landen, maar ook leerlingen in Engeland, Ierland en Noord-Ierland rekenen op een hoger niveau.

Laatste nieuws