'Aantal meldingen van discriminatie op universiteiten in 2 jaar verdubbeld'

HILVERSUM - Het aantal meldingen van discriminatie in het hoger onderwijs is de afgelopen 2 jaar toegenomen. Uit cijfers die EenVandaag heeft aangevraagd, blijkt dat het aantal meldingen op de universiteiten ruim is verdubbeld.

In het hoger onderwijs zijn vorig jaar 170 meldingen gedaan van discriminatie, zowel door medewerkers als door studenten. Dat zijn er meer dan in 2018 (142) en in 2017 (104).

Het gaat om meldingen die gedaan zijn bij de vertrouwenspersonen van de 14 grootste universiteiten en de 12 grootste hogescholen in het land. 

Op universiteiten steeg het aantal van 42 in 2017 naar 98 vorig jaar. Daarbij is de Universiteit van Amsterdam met 22 meldingen koploper, aldus EenVandaag. 

De Landelijke Studentenvakbond noemt de stijging "zorgwekkend". Volgens de Vereniging van Universiteiten is de stijging een teken dat universiteiten op de goede weg zijn. "Universiteiten hebben hier de afgelopen jaren meer aandacht aan gegeven", aldus een woordvoerder, die de stijging verklaart door die extra aandacht.

Laatste nieuws