3 redenen waarom interactie in uw klas pure noodzaak is

19-11 06:03 | bron: Onderwijsland.com

In deze onzekere tijden waarbij de meeste scholen nog thuisonderwijs of een blended vorm hiervan geven, zijn veel lessen statisch en niet interactief. Een gemiste kans want deze interactie is niet alleen prettiger voor de kinderen maar zelfs pure noodzaak. Hieronder vertel ik u drie redenen waarom:

1. Actief betrokken bij de les
Zeker als leerlingen (voor een deel) de les thuis volgen is het moeilijk te controleren of leerlingen actief betrokken zijn bij de les. Daarnaast liggen er enorm veel afleidingen voor de leerling op de loer. Met één druk op de knop open je een nieuw tabblad waarmee je filmpjes kunt kijken of kunt chatten met je vrienden.
Om ervoor te zorgen dat leerlingen actief betrokken blijven bij de les is een vorm van interactie nodig. Door leerlingen bijvoorbeeld in staat te stellen steeds digitaal input te geven door middel van diverse werkvormen, zullen zij actief betrokken zijn bij de les en niet snel afdwalen naar iets anders. Ook kan de leraar leerlingen individueel vragen laten beantwoorden en zullen leerlingen dus bij hun qui vive moeten blijven.

2. Directe feedback
Feedback na een periode langer dan 3 uur blijkt uit onderzoek volledig zinloos te zijn. Je wilt als leraar direct feedback geven op het werk dat je leerlingen maken. Of dat de leerling zelf automatisch feedback krijgt op zijn of haar oefenwerk. Nog belangrijker is dat je als leraar direct aan de gang gaat met die feedback. Je weet de resultaten van de leerlingen en kunt je les daarop aanpassen. Maar als je echt durft als leraar dan vraag je ook om inhoudelijke feedback van je leerlingen over je les, zodat je je les ook daarop kunt aanpakken. Bij deze vorm van interactie blijken leerlingen zich veel meer eigenaar van de leerstof te voelen en daardoor veel meer betrokken bij de les.

3. Samenwerken
Interactie tussen een leraar en leerlingen is belangrijk, maar leren samenwerken met je medeleerlingen is nog belangrijker. Leerlingen moeten in staat zijn verschillende rollen in het samenwerkingsproces aan te nemen. Maar ook hun eigen verantwoordelijkheid binnen een groep kunnen dragen. Als leraar is het daarom belangrijk om snel en eenvoudig (digitale) werkvormen in te kunnen zetten waarbij leerlingen met elkaar samenwerken. Waarbij de leraar ook in één overzicht moet kunnen zien welke leerling welke bijdrage aan het groepsproces heeft geleverd en hoe de interactie tussen de leerlingen verliep.

Bij SMART vinden we interactie één van de essentiële onderdelen van het lesgeven. Vandaar dat we software ontwikkeld hebben waarbij de leraar snel en eenvoudig in staat gesteld wordt om deze interactie te bevorderen. Zowel in de klas als daarbuiten (online). Ontdek hoe SMART Learning Suite u kan helpen. Mocht u meer informatie willen over onze software, dan kan dat hier of boek een demo.


Over de auteur:

Joris Jeurlink heeft ruim 15 jaar lang als leraar in het onderwijs gewerkt. Het grootste deel daarvan heeft hij gecombineerd met een functie als IT-manager waarin hij ICT hard- en software implementeerde binnen de scholen. Joris was verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat de soft- en hardware ook daadwerkelijk gebruikt werd zoals het in de praktijk bedoeld was. Daarnaast is hij jarenlang ICT-trainer en externe ICT-implementatiedeskundige geweest. Tegenwoordig werkt Joris als Educational Consultant bij SMART Benelux, waar hij scholen en leraren adviseert en ondersteunt bij het kiezen van de juiste soft- en hardware.  0eaf52e00f0b8ccf4899665fafc2a307

 

Bron: SMART Technologies - partner Onderwijsland.com

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
26 nov ROC Mondriaan haalt als eerste van Nederland certificaat tweetalig onderwijs
26 nov Slob wil sneltesten voor leerlingen in basis- en voorgezet onderwijs
26 nov Trage aanpak Slob ventilatie op scholen irriteert Tweede Kamer
26 nov Zo maak je van een saai college een feestje
26 nov Niveau brugklassers daalt snel door lerarentekort basisscholen
25 nov Wat is de ideale schooldag? Kinderen willen ontdekken, bewegen en naar buiten
25 nov Oproep studentenbonden: universiteiten, schrap bindend studieadvies
25 nov Brancheorganisatie Kinderopvang: hou rekening met extra kosten ouders
25 nov 'Juf Ank' denkt na over derde seizoen De Luizenmoeder
25 nov Studenten nemen steeds vaker een tussenjaar
25 nov Master Leiderschap in Onderwijs – MLO
24 nov Advies OMT: mogelijk langere kerstvakantie
24 nov Slob lijkt motie tegen meetellen onderwijstijd van onbevoegden te negeren
24 nov Studentenwelzijn en werkdruk bij docenten grootste zorgen in mbo en hoger onderwijs
24 nov Docenten vinden vooral middelbaar onderwijs slechter door corona
24 nov Verhoog betrokkenheid met interactief lesgeven
24 nov 7 manieren om je brein scherp te houden
23 nov Leidse school treft maatregelen na omstreden opdracht
23 nov Geen centraal examen voor beroepsgericht profielvak vmbo
23 nov Veerkracht onder ruim 700 basisschoolleerlingen onderzocht via lessenreeks
23 nov Epidemioloog pleit voor extra maatregelen op middelbare scholen
23 nov Studenten lopen vaker studievertraging op tussen bachelor en master
23 nov Steeds meer havo & vwo-scholieren kiezen voor mbo
20 nov Bedreigde Rotterdamse docent Emmauscollege nog niet voor de klas
20 nov Beroep van basisschooldirecteuren moet aantrekkelijker
Poll
Ook de scholen zouden voor 2 weken moeten sluiten
Donateurs van Onderwijsland
Het Onderwijsland netwerk
Onderwijsland verbindt professionals en bestuurders uit de onderwijsbranche met elkaar. Word ook onderdeel van Onderwijsland!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?