3 redenen waarom interactie in uw klas pure noodzaak is

17-02 06:03 | bron: Onderwijsland.com

In deze onzekere tijden waarbij de meeste scholen nog thuisonderwijs of een blended vorm hiervan geven, zijn veel lessen statisch en niet interactief. Een gemiste kans want deze interactie is niet alleen prettiger voor de kinderen maar zelfs pure noodzaak. Hieronder vertel ik u drie redenen waarom:

1. Actief betrokken bij de les
Zeker als leerlingen (voor een deel) de les thuis volgen is het moeilijk te controleren of leerlingen actief betrokken zijn bij de les. Daarnaast liggen er enorm veel afleidingen voor de leerling op de loer. Met één druk op de knop open je een nieuw tabblad waarmee je filmpjes kunt kijken of kunt chatten met je vrienden.
Om ervoor te zorgen dat leerlingen actief betrokken blijven bij de les is een vorm van interactie nodig. Door leerlingen bijvoorbeeld in staat te stellen steeds digitaal input te geven door middel van diverse werkvormen, zullen zij actief betrokken zijn bij de les en niet snel afdwalen naar iets anders. Ook kan de leraar leerlingen individueel vragen laten beantwoorden en zullen leerlingen dus bij hun qui vive moeten blijven.

2. Directe feedback
Feedback na een periode langer dan 3 uur blijkt uit onderzoek volledig zinloos te zijn. Je wilt als leraar direct feedback geven op het werk dat je leerlingen maken. Of dat de leerling zelf automatisch feedback krijgt op zijn of haar oefenwerk. Nog belangrijker is dat je als leraar direct aan de gang gaat met die feedback. Je weet de resultaten van de leerlingen en kunt je les daarop aanpassen. Maar als je echt durft als leraar dan vraag je ook om inhoudelijke feedback van je leerlingen over je les, zodat je je les ook daarop kunt aanpakken. Bij deze vorm van interactie blijken leerlingen zich veel meer eigenaar van de leerstof te voelen en daardoor veel meer betrokken bij de les.

3. Samenwerken
Interactie tussen een leraar en leerlingen is belangrijk, maar leren samenwerken met je medeleerlingen is nog belangrijker. Leerlingen moeten in staat zijn verschillende rollen in het samenwerkingsproces aan te nemen. Maar ook hun eigen verantwoordelijkheid binnen een groep kunnen dragen. Als leraar is het daarom belangrijk om snel en eenvoudig (digitale) werkvormen in te kunnen zetten waarbij leerlingen met elkaar samenwerken. Waarbij de leraar ook in één overzicht moet kunnen zien welke leerling welke bijdrage aan het groepsproces heeft geleverd en hoe de interactie tussen de leerlingen verliep.

Bij SMART vinden we interactie één van de essentiële onderdelen van het lesgeven. Vandaar dat we software ontwikkeld hebben waarbij de leraar snel en eenvoudig in staat gesteld wordt om deze interactie te bevorderen. Zowel in de klas als daarbuiten (online). Ontdek hoe SMART Learning Suite u kan helpen. Mocht u meer informatie willen over onze software, dan kan dat hier of boek een demo.


Over de auteur:

Joris Jeurlink heeft ruim 15 jaar lang als leraar in het onderwijs gewerkt. Het grootste deel daarvan heeft hij gecombineerd met een functie als IT-manager waarin hij ICT hard- en software implementeerde binnen de scholen. Joris was verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat de soft- en hardware ook daadwerkelijk gebruikt werd zoals het in de praktijk bedoeld was. Daarnaast is hij jarenlang ICT-trainer en externe ICT-implementatiedeskundige geweest. Tegenwoordig werkt Joris als Educational Consultant bij SMART Benelux, waar hij scholen en leraren adviseert en ondersteunt bij het kiezen van de juiste soft- en hardware.  0eaf52e00f0b8ccf4899665fafc2a307

 

Bron: SMART Technologies - partner Onderwijsland.com

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
03 mrt 30 procent aankomende studenten stelt studie uit wegens coronacrisis
03 mrt Een derde van de tweedeklassers weet niet of Nederland een democratie is
03 mrt ‘Pauzeknop’ op schulden toeslagenouders per direct van start
03 mrt Met name welzijn jongvolwassenen, studenten en migranten daalde door corona
03 mrt 'Slim met schoolafval' helpt scholen bij circulair inkopen
02 mrt Ontslag bestuurders Haga Lyceum blijft bij gerechtshof in stand
02 mrt D66 en ChristenUnie botsen over vrijheid van onderwijs
02 mrt Financiële positie pensioenfondsen verbeterd in februari
02 mrt Mbo'ers blij: 'Onderwijskwaliteit mbo's omhoog door fysieke les'
02 mrt Gedupeerden toeslagenaffaire krijgen gratis advocaat
02 mrt Het geheim achter onze beste schrijfervaring tot nu toe
02 mrt Aanbestedings quick scan: hulp bij slim aanbesteden
01 mrt 'Regelmatig testen kan corona-uitbraken op basisscholen voorkomen'
01 mrt School betaalt losgeld aan cybercriminelen na cyberaanval
01 mrt Middelbare scholen en het mbo gaan vandaag deels weer open
01 mrt Leesvaardigheid jongens gebaat bij flexibel onderwijs
01 mrt The Postgraduate Education in Toxicology (PET) start met Coachview
26 feb Slob: scholen moeten in ieder geval al beginnen met mentorlessen
26 feb Kwart tot een derde van alle leerlingen naar noodopvang tijdens lockdown
26 feb Meldpunt schoolsluiting om coronavirus weer geopend voor v(s)o en mbo
26 feb Drie redenen waarom adaptief leren de toekomst is
25 feb Aantal kinderen dat thuiszit zonder onderwijs niet afgenomen
25 feb Rutte kijkt bij nieuwe verruiming naar hoger onderwijs en horeca
25 feb Aanbod aan stageplekken verder afgenomen
25 feb Vakbonden in gezamenlijk manifest: overheid schiet als werkgever fors tekort
Poll
Docenten moeten voorrang krijgen bij vaccinatie
Donateurs van Onderwijsland
Het Onderwijsland netwerk
Onderwijsland verbindt professionals en bestuurders uit de onderwijsbranche met elkaar. Word ook onderdeel van Onderwijsland!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?