VNG: 'Jaarrekeningen 2019 gemeenten doen vrezen voor cijfers van 2020'

DEN HAAG - Ondanks dat het nog economisch voor de wind ging, is het gezamenlijk exploitatietekort bij gemeenten gestegen van €197 naar €767 miljoen in 2019. Dit blijkt uit de voorlopige analyse van de gemeentelijke jaarrekeningen.

Dat bericht de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op basis van de voorlopige analyse van de gemeentelijke jaarrekeningen door het CBS. Het aantal gemeenten met een tekort blijft net als in de voorgaande jaren stijgen. In 2019 heeft inmiddels 60% van de gemeenten een exploitatietekort. .

De oplopende kosten voor de jeugdzorg en kwetsbare ouderen zijn volgens de VNG de belangrijkste oorzaak, in combinatie met de afname van inkomsten uit grondexploitaties. 

De VNG vindt het een zorgwekkende ontwikkeling. Gemeenten hebben geen reserves kunnen opbouwen in de tijden van economische voorspoed. Dat doet vrezen voor de jaarrekeningen van 2020 en daarna. Het maakt het pleidooi van de VNG richting het rijk voor meer structurele financiën voor gemeenten nog urgenter. Daarover gaat de VNG halverwege augustus weer over in gesprek met het rijk.

 

Bron: VNG

Laatste nieuws