Onderwijsprofessional betaalt soms vier keer zoveel voor tweede studie

AMSTERDAM - Onderwijsprofessionals betalen soms tot 4 keer zoveel voor een tweede studie. Tot 2009 konden afgestudeerden een tweede studie doen en daarvoor een bijdrage van de overheid ontvangen. Die bijdrage werd geschrapt waardoor studenten die een tweede opleiding willen volgen nu tussen de 4.000 en 30.000 per jaar voor hun opleiding kwijt zijn.

Wie een tweede studie in het onderwijs of de zorg wil volgen, hoeft slechts het wettelijke collegetarief van 2.153 euro te betalen. Deze regeling geldt echter niet voor studenten die al een zorg- of onderwijsdiploma hebben. Het maakt daarbij ook niet uit hoelang het geleden is dat de eerste studie is afgerond. Hierover bericht NRC. 

De krant neemt het probleem van de 51-jarige Mariette Blankenbijl die 25 jaar geleden de opleiding tot logopedist volgde als voorbeeld. Nu wil ze de opleiding hbo-verpleegkunde volgen, maar ze ontdekte dat ze hiervoor 7.000 euro per jaar kwijt is. Alleen omdat ze in het verleden de studie logopedie heeft gevolgd en afgerond.

Kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks probeert het ministerie van Onderwijs al 2 jaar zover te krijgen om de regeling aan te passen. Westerveld krijgt er geregeld e-mails over en verwacht dat een paar honderd studenten hierdoor gedupeerd zijn. “Niet alleen worden zo mensen geweerd die hard nodig zijn: het druist ook in tegen het idee van een leven lang leren, dat de overheid stimuleert.” Onderwijsminister Van Engelshoven heeft echter geen plannen om de regeling aan te passen.

Inmiddels zijn er wel extra regelingen bij gekomen, zoals een eenmalige korting van 3.500 euro voor leraren die een tweede onderwijsbevoegdheid willen halen. Wie de pabo wil volgen, krijgt de eerste twee jaar 50% korting en binnenkort beginnen universiteiten met het financieren van lesbevoegdheid in bètavakken voor academici. Ook zijinstromers in het onderwijs krijgen financiële ondersteuning van de overheid en gemeenten. 

 

Bron: NRC

Laatste nieuws