Bekende grootouders geven goede voorbeeld in campagne 'Lees voort!

AMSTERDAM - Gisteren is de campagne ‘Lees voort!’ van de Leescoalitie afgetrapt in de Hortus in Amsterdam. Hierbij waren onder andere Janny van der Heijden, Noraly Beijer, Karin Bloemen, Jack van Gelder en Hans Kazàn als bekende grootouders en ambassadeurs aanwezig om de ruim 100 grootouders en kleinkinderen van boekentips te voorzien en een mooi voorleesboek te geven. Ook werd er voorgelezen door de bekende grootouders. Hierover bericht Lees voort!

De leesmotivatie en het leesplezier van kinderen in Nederland daalt al geruime tijd. En dat is jammer, want een boek kan zoveel bieden; het ontdekken van nieuwe werelden, het beleven van avonturen en het ontmoeten van mensen die heel anders zijn dan jijzelf.

Omdat grootouders onlosmakelijk verbonden zijn met hun kleinkinderen, en een steeds grotere rol in het leven van hun kleinkinderen spelen – krijgen ze de schone eretaak om (hun) liefde voor lezen aan hun kleinkinderen mee te geven.

Waarom roepen we grootouders op om in actie te komen?

Er zijn zo’n 3,4 miljoen opa’s en oma’s in Nederland, waarvan 76 procent met kleinkinderen onder de twaalf jaar. Een groot deel van hen brengt regelmatig tijd met ze door. Een derde van de grootouders heeft een vast oppasmoment met zijn kleinkind en meer dan de helft ziet zijn kleinkind tenminste een keer per week.

De Leescoalitie roept grootouders op om het goede voorbeeld te geven, door tijdens oppasmomenten vaker voor te lezen, of hun kleinkind stimuleren zelf te lezen of met ze naar de boekhandel of bibliotheek gaan. Veel grootouders zien hier het belang van in, zo blijkt uit onderzoek, maar doen dit nog (te) weinig. Hier willen we verandering in brengen, samen met ons team ambassadeurs.

Feiten over grootouders en (voor)lezen

  • Nederland telt in totaal ongeveer 3,4 miljoen grootouders.
  • Van alle 55-plussers in Nederland is 61% grootouder.
  • 76% van de grootouders heeft kleinkinderen jonger dan 12 jaar.
  • 53% van de grootouders leest met of voor aan het kleinkind. Dit percentage stijgt naar 69% onder de grootouders van kinderen jonger dan 12 jaar. De jongste kleinkinderen worden het meest voorgelezen.
  • 34% van de grootouders heeft een vast oppasmoment. Deze grootouders lezen aanzienlijk vaker voor aan hun kleinkind (72%).
  • Een bezoek aan de bibliotheek vinden grootouders belangrijk voor de ontwikkeling van de kleinkinderen. Ondanks dat grootouders dit belangrijk vinden voor de ontwikkeling wordt de bibliotheek (en ook boekhandel) relatief weinig bezocht.

Zie voor meer feiten en cijfer het onderzoek dat Gfk uitvoerde naar de betrokkenheid van grootouders bij de leesopvoeding van hun kleinkinderen.

Waarom is het belangrijk dat grootouders lezen en voorlezen?

  • Kinderen imiteren volwassenen; grootouders kunnen het goede leesvoorbeeld geven
  • Hoe meer, hoe beter: zowel leerkrachten, ouders maar ook grootouders zijn belangrijk als leesintermediair.
  • Voorlezen versterkt de band; behalve goed is samen lezen ook heel gezellig! Het geeft kinderen ook een geborgen gevoel en versterkt zo de band tussen grootouder en kleinkind.

Wie organiseren Lees voort?

Deze campagne wordt georganiseerd door de Leescoalitie. De coalitie is opgericht in 2012 en bestaat uit Stichting Lezen, de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), de Koninklijke Bibliotheek (KB), de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB), Stichting Lezen & Schrijven, het Literatuurmuseum/ Kinderboekenmuseum en het Nederlands Letterenfonds. Deze landelijke spelers op het gebied van leesbevordering bundelen hun krachten om zoveel mogelijk mensen aan te zetten tot lezen en voorlezen.

Sinds 2019 helpt de VriendenLoterij de Leescoalitie om de leescultuur in Nederland te versterken – met hun hulp kunnen wij deze campagne organiseren.

 

Bron: Leesvoort!

Laatste nieuws