Scholieren debatteerden tijdens het Europees Jeugdparlement

12-02 09:27 | bron: Onderwijsland.com

DEN HAAG - Op maandag 10 februari stond de Oude Zaal van de Tweede Kamer in het teken van jongeren en Europese politiek. Meer dan honderd scholieren, tussen de 16 en 20 jaar, uit heel Nederland kwamen naar de Tweede Kamer om met elkaar te debatteren tijdens het Europees Jeugdparlement. Er werd gediscussieerd over gelijkheid voor vrouwen, jongerenwerkloosheid en de klimaatproblematiek. Hierover bericht de Tweede Kamer.

Het Europees Jeugdparlement ging op vrijdag 7 februari van start. Tijdens dit evenement ervaren leerlingen uit de hoogste klassen van de havo en het vwo enkele dagen hoe het is om Europarlementariër te zijn. Net als echte politici voeren ze debatten en bedenken ze oplossingen voor actuele Europese vraagstukken. De afsluitende conferentie vond op 10 februari plaats in de Oude Zaal van de Tweede Kamer.

Duurzaamheid en ambitie

De conferentie startte maandagochtend met een warm welkom van de eerste ondervoorzitter van de Tweede Kamer, Ockje Tellegen. In haar openingsspeech refereerde Tellegen aan het thema van het evenement, de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, én het verzoek van de organisatie om geen wegwerpmaterialen aan te bieden tijdens het evenement: “Als ik hier rondkijk, zie ik dat dit het geval is. Geen flip-overs, nauwelijks papier, jullie scheiden je afval en er wordt geen wegwerpbestek gebruikt. Ik bewonder zo'n principiële houding, ook vanuit een praktisch oogpunt. Het is goed om te weten dat we geen extra schoonmaakteam hoeven te sturen!”

De ondervoorzitter prees tevens de hoge ambities van de jonge deelnemers: “Een van jullie wil de eerste vrouwelijke premier van Nederland zijn. Een ander wil alle vormen van onrecht bestrijden door wetgeving in te voeren, en een nieuw orgaan op te richten om corruptie in de Europese politiek uit te roeien.”

Het Europees Jeugdparlement

Het Europees Jeugdparlement is een onderwijsproject voor en door jongeren. Door het jaar heen vinden op middelbare scholen in het land regionale voorrondes plaats. Scholieren worden op deze manier aangemoedigd om zich in de actualiteit te verdiepen, en leren hoe democratie werkt.

 

Bron: Tweede Kamer

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
28 feb 466 kleuters vieren morgen voor het eerst hun verjaardag
28 feb Opleiding: Schoolleider Vakbekwaam
28 feb Een op de drie scholieren krijgt bijles
28 feb 'Slim met schoolafval' helpt scholen bij circulair inkopen
27 feb Onderwijsinspectie onderzocht centraal schriftelijk & praktisch examen in het vmbo
27 feb Griepepidemie verloopt tot nu toe mild in Nederland
27 feb Een op de tien jongeren krijgt te maken met jeugdzorg
27 feb ‘Prowise GO sluit aan bij de huidige wijze van onderwijs’
27 feb Onderwijsland.com: het grootste vólledig onafhankelijke platform voor het onderwijs
26 feb Commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap overlegt op 5 maart over Curriculum.nu
26 feb Noorderpoort en Ubbo Emmius starten lesprogramma over gezonde leefstijl
26 feb Moeten scholieren verplicht leren programmeren?
26 feb Schoolleider (verkort) Basisbekwaam
26 feb Vacature: Groepsleerkracht
25 feb Internetconsultatie Besluit kinderopvangtoeslag 2021 gepubliceerd
Donateurs van Onderwijsland
Het Onderwijsland netwerk
Onderwijsland verbindt professionals en bestuurders uit de onderwijsbranche met elkaar. Word ook onderdeel van Onderwijsland!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?