Goed leiderschap is cruciaal voor iedere organisatie

30-07 06:01 | bron: Onderwijsland.com

BREDA - Goed leiderschap is al lang niet meer alleen voor leidinggevenden. Iederéén binnen een organisatie heeft baat bij het ontwikkelen van leiderschapskwaliteiten. Ton Bruining, docent bij de postbachelor-module Leiderschap en cultuur bij Avans+: “Ik zie leiderschap als het vermogen dat anderen je volgen en met je willen samenwerken. Dat is niet gebonden aan een hiërarchische functie. Je kunt immers ook leiderschap tonen als verpleegkundige, technisch expert of commercieel medewerker.”

“Organisaties vallen of staan met goed leiderschap. Met degenen die aan het roer staan. Dat roept meteen de vraag op wat goed leiderschap dan is. Wat mij betreft is dat oog hebben voor de relevante belangen binnen én buiten de organisatie. In gesprek blijven met alle partijen. Ik licht het graag toe aan de hand van mijn favoriete auteur, Shakespeare: een goede leider is eerder koning Hendrik V die inspireert, dan koning Richard III die manipuleert. Goede leiders luisteren actief naar tegengeluiden en zoeken bewust feedback vanuit hun omgeving.”

Moreel goed handelen

“Leiderschap wil ook zeggen: moreel goed handelen. Met oog voor mensen en voor de bedoeling in plaats van de regels. Binnen de rechtspraak kennen we jurisprudentie; de verdere uitwerking van onze wetgeving in de praktijk. Bij leiderschap gebruik ik graag de term moresprudentie; inzicht in wat hoort en deugt. We weten intussen allemaal wat er gebeurt als dit misgaat. Denk aan de torenhoge salarissen en bonussen die bij banken gangbaar waren en die totaal vervreemd waren van de maatschappij. Een goede leider kijkt daarom voortdurend bewust om zich heen: werkt het? En deugt het?”

Van jeukwoord naar werkwoord

“Leiders gebruiken ook jargon. We kennen ze allemaal: jeukwoorden als ‘handen en voeten geven’, ‘implementeren’ en ‘verbinden’. Een goede leider is in mijn ogen iemand die concreet is, die van jeukwoorden werkwoorden maakt en die mensen hierin mee kan nemen. Neem ‘verbinden’. Binnen de zorg betekent dat bijvoorbeeld: vanuit verschillende disciplines werken aan gezamenlijke voorlichting. Wij leren onze deelnemers hoe ze hun organisatie écht verder helpen. Een goede leider zorgt daarbij steeds voor concrete resultaten.”

De organisatie bij de tijd houden

“De organisatie bij de tijd houden is een andere belangrijke taak van een leider. Hij moet contextgevoelig zijn en ontwikkelingen tijdig zien. In gesprek blijven met alle stakeholders. Een bedrijf als Amazon is succesvol doordat ze bij de les blijven en voortdurend kijken naar de behoefte in de markt. Zij passen hun bedrijfsprocessen aan met oog voor efficiency. Zo evolueert het bedrijf van boeken naar artificiële intelligentie.”

De kennis om tegendraads te zijn

“Een goede leider durft waar nodig gerust tegendraads te zijn. Dat vraagt om kennis en kunde. Tijdens de opleiding Leiderschap en cultuur gaan de deelnemers hiermee aan de slag. Zij leren redeneren, kritische vragen stellen en experimenteren. We laten hen kennismaken met andere concepten en perspectieven. Organisaties als het onderwijs en de politie zijn vaak terughoudend met experimenteren. Dat doe je niet met kinderen of met de nationale veiligheid, is het idee. Maar het kan gewoon! Ik herinner me een experiment van de politie waarbij zij niet met man en macht achter wietkwekers aan gingen, maar selectief pollen van wietplanten verspreidden in risicowijken. Die maakten de aanwezige wietplanten ongeschikt voor gebruik. Zo’n experiment vraagt om kennis, creativiteit en vakmanschap. Een goede leider koestert deze zaken binnen zijn organisatie en stimuleert experimenten.”

Van holbewoner tot Mars-landing

“Cultuur kan een organisatie helpen om te groeien en scherp te blijven. Kijk maar naar de ontwikkeling van de mensheid: we hebben ons de afgelopen eeuwen ontwikkeld van holbewoners tot mensen die landingen op Mars kunnen uitvoeren. Cultuur kan ons echter ook beperken, als een ‘old boys network’ dat iedereen dwingt om op dezelfde manier te werken. Een goede leider voorkomt dat door input van anderen te vragen. Als leider werk je aan een open, professionele cultuur met slimme instrumenten en regels. Je past rollen en taken aan als de situatie daarom vraagt. Daarbij blijf je steeds kritisch. Op dit vlak kunnen we zeker nog wat leren van antropologen en hun inzichten in het functioneren van corporate tribes.

Uit het raam blijven kijken

“Ook op het gebied van strategie is een leider sensitief. Hij zorgt dat de organisatie extern georiënteerd blijft. Hij ziet trends en verbindt buiten met binnen. Hij durft lijnen uit te zetten en gooit tijdig het roer om. Zo voorkomt hij missers als bij de Kijkshop en V&D. Uit onderzoek blijkt dat de meest succesvolle bedrijven worden geleid door nederige, sensitieve leiders. Zij ontwikkelen hun organisatie van binnen uit. Kijk bijvoorbeeld naar de Mondragón-bedrijven in Spanje; coöperaties van arbeiders die in moeilijke tijden gezamenlijk bepalen hoe ze het bedrijf erdoor willen helpen.”

Ertoe doen

“Maar boven alles draait goed leiderschap om lef tonen. Vertrouwen uitstralen in je collega’s en de organisatie. Zorgen dat je samen midden op het speelveld staat. Om met Hamlet te spreken: je doet ertoe of je doet er niet toe. Een goede leider zorgt ervoor dat zijn organisatie in beeld blijft en ertoe doet. Tijdens onze opleiding krijgen de deelnemers daarom alle handvatten om succesvol aan het roer te staan.”

Meer weten over leiderschap? Bekijk dan de postbachelor-module Leiderschap en cultuur.

 

Bron: Avans+ - partner Onderwijsland.com

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
21 sep Tekort aan leraren in basis- en voortgezet onderwijs, student staat voor de klas
21 sep CTOUCH & TrilbyTV: de perfecte match voor communicatie in het onderwijs
21 sep Salarisverwerking: de pijn zit altijd in de details - en de winst dus ook
20 sep Minder uitval onder startende leraren in primair onderwijs
20 sep Niet meer hele klassen naar huis in basisonderwijs als één kind besmet is
20 sep Gomarus scholen door OM onderzocht vanwege discriminatie om geaardheid
20 sep Klaar om innovatie in het hoger onderwijs te realiseren? Mis dit evenement dan niet!
20 sep Blog Tom Harmsen: Het komt voor de bakker
20 sep CBS: onbenut arbeidspotentieel terug op niveau van 2019
17 sep Onderzoek naar bijzondere bekostiging in primair- en speciaal onderwijs
17 sep 50 kinderen door ouder ontvoerd tijdens de zomervakantie
17 sep Hogescholen komen principe-akkoord overeen voor cao 2021-2022
17 sep Wanneer mag een kind naar de basisschool?
17 sep IT-opleider Didacticum kiest voor Coachview!
16 sep Ziekteverzuim in kinderopvang stijgt het hardst
16 sep Onderzoek RIVM: sluiting van scholen minst populaire coronamaatregel
16 sep Steeds meer hbo-docenten gaan er qua salaris iets op achteruit
16 sep Exclusief event ‘De regie over jouw werkplezier’ met speciale gast Paulien Knol
16 sep Slimme softwareapplicaties voor een gestroomlijnde onderwijsorganisatie
16 sep Recordaantal Nederlanders was in augustus aan het werk
15 sep Hoger onderwijs kan weer 'min of meer' normaal open en is daar erg blij om
15 sep PO-Raad blij dat straks niet de hele klas meer in quarantaine moet
15 sep Osterhaus: basisschoolkinderen moeten vaker getest worden
15 sep Per 25 september verdwijnt in mbo en hoger onderwijs maximale groepsgrootte
15 sep Steeds vaker school of opvang de oorzaak van besmetting
Poll
Kinderen vanaf 12 jaar moeten gevaccineerd worden
Donateurs van Onderwijsland
Het Onderwijsland netwerk
Onderwijsland verbindt professionals en bestuurders uit de onderwijsbranche met elkaar. Word ook onderdeel van Onderwijsland!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?