Waarom doen Finse en Estse scholieren het zo goed op school?

HELSINKI - Nederland hoort weliswaar nog altijd tot de best presterende landen op het gebied van onderwijs, maar er zijn nog zat landen die boven ons staan op de ranglijst van een internationaal onderzoek onder leerlingen in het middelbaar onderwijs. Tot die landen behoren ook Finland en Estland. Daar doen leerlingen het gemiddeld beter dan hun Nederlandse collega-scholieren. De NOS deed onderzoek naar de oorzaken.

Finland duldt op de Europese ranglijst alleen Estland boven zich, behalve op het gebied van lezen. Het sleutelwoord dat vaak genoemd wordt voor dat succes is de Finse leraar, aldus EP Nuffic, de organisatie voor internationalisering van het onderwijs. 

De Finse leraar is universitair geschoold en heeft meer tijd en vrijheid dan zijn Nederlandse collega's om lessen voor te bereiden, een onderwerp wat in Nederland ook erg actueel is. Daardoor sluit het onderwijs beter aan op de behoeften van leerlingen. En mocht je in Finland voor de klas willen staan: je moet eerst door een zware voorselectie.

Het onderwijssysteem in Finland verschilt op een aantal punten van het Nederlandse systeem. Zo gaan kinderen van 7 tot en met 15 jaar naar de basisschool. Daarna stromen ze door naar het middelbare onderwijs, waar de doeners worden gescheiden van de denkers. Ook voor het middelbare onderwijs, bijvoorbeeld een beroepsopleiding, is een toelatingstoets. 

Leraar hoog in aanzien

Om een Finse universitaire opleiding te volgen, moeten studenten voldoen aan toelatingseisen. Daarbij wordt gekeken naar eindexamencijfers en een toelatingstest waarin kennis, vaardigheden en ervaring worden meegenomen. Die zware selectie zorgt ervoor dat het vak leraar hoog in aanzien staat. 

Estland

Het onderwijssysteem in Estland heeft veel weg van het Nederlandse. Ook hier is er de structuur van primair en voortgezet onderwijs. Maar ook hier moeten leerkrachten sinds een paar jaar beschikken over een universitair diploma voor ze mogen lesgeven. 

Bron: EP Nuffic, NOS

Laatste nieuws