Tweede Kamer: Nederlands kan niet zomaar geschrapt worden

DEN HAAG - De Tweede Kamer vindt het geen goed idee dat universiteiten zomaar kunnen stoppen met het aanbieden van de studie Nederlands, zoals de Vrije Universiteit Amsterdam gisteren bekendmaakte. Diverse Kamerleden willen dat minister Van Engelshoven ingrijpt en universiteiten dwingt om de studie Nederlands te blijven aanbieden. 

De bachelorstudie Nederlands van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) gaat na 100 jaar verdwijnen. Dit jaar zijn er maar vijf eerstejaarsstudenten die de studie volgen. In het tweede studiejaar zitten momenteel slechts zes studenten. 

"Als er geen Nederlands meer wordt aangeboden, zijn we echt de weg kwijt"

Tweede Kamerleden gaan niet zomaar mee in het stoppen van de studie. De Kamerleden vinden het vak te belangrijk om die keuze aan universiteiten over te laten en vinden dat Van Engelshoven moet ingrijpen. “Als er geen Nederlands meer wordt aangeboden, zijn we echt de weg kwijt,'' aldus D66'er Paul van Meenen. 
 
Ook PVV-Kamerlid Harm Beertema vindt dat er een noodmaatregel nodig is om te voorkomen dat er nog meer universiteiten het voorbeeld van de VU volgen. D66 en CDA pleiten voor maatregelen om het vak Nederlands weer aantrekkelijker te maken voor studenten. 
 
Bron: Het Parool

Laatste nieuws