Financiële problemen door Wet passend onderwijs

ARNHEM - Vanaf 2014 krijgen samenwerkingsverbanden geld van de overheid voor passend onderwijs. Dit geld wordt verdeeld op basis van het aantal leerlingen. Maar waar de ene regio in het geld zwemt, kampt de andere met grote tekorten. Aldus NRC en het AD.

Oorzaak: het aantal zorgleerlingen is niet gelijkelijk verdeeld over Nederland. In Gelderland zijn ze daarom met een rechtszaak begonnen tegen het ministerie van onderwijs.

Wet passend onderwijs

In 2014 is de Wet passend onderwijs ingevoerd. De wet moet er onder andere voor zorgen dat elk kind het beste uit zichzelf haalt. Regulier en speciaal onderwijs werken hiervoor samen in regionale samenwerkingsverbanden. Het idee achter het hele plan is dat leerlingen met bijvoorbeeld leer- of gedragsproblemen met extra hulp en begeleiding op hun reguliere school kunnen blijven. 
 
Gelderland
 
In Gelderland zijn middelbare schoolbesturen inmiddels een rechtszaak begonnen tegen het ministerie van onderwijs. Een kwart van het zorgbudget dat ze voor de 8000 middelbare scholieren ontvangen gaat op aan zorg voor de leerlingen die in hun regio in een gesloten jeugdinstelling wonen.
 
Alle lessen in de instelling worden door de overheid betaald, maar zodra de leerlingen de gesloten afdeling verlaten komt het onderwijs en de zorg voor hen op de schouders van Samenwerkingsverband VO Gelderse Vallei. Plat gezegd: dit samenwerkingsverband heeft dus pech dat er een cluster van zorgleerlingen in de regio is gevestigd.
 
Volgens minister Slob is het onderwijs aan leerlingen in een open of gesloten jeugdinstelling een aandachtspunt waarover hij momenteel met diverse partijen in gesprek is.
 
 
Update: 22-3

Laatste nieuws