Verbreding van de pabo trekt mogelijk meer studenten

DEN HAAG - Het salaris, het carrièreperspectief en het imago van leraren zijn voor veel scholieren en mbo-studenten de redenen om niet voor de pabo te kiezen. Een verbredingsprogramma kan echter wel op interesse rekenen van jongeren. Aldus onderzoek van Qompas in opdracht van het Ministerie van Onderwijs. Hierover berichten Qompas en de NOS.

In het onderzoek werd aan havisten, vwo'ers en mbo'ers gevraagd of zij van plan zijn om voor de pabo te kiezen. De helft van de 18.000 jongeren die aan het onderzoek deelnamen gaven aan dit niet te doen omdat ze het salaris te laag te vinden.
 
Daarnaast is de werkdruk een belangrijke reden om niet voor een lerarenopleiding te kiezen. Hierbij speelt de eigen ervaring als leerling of scholier ook een rol. 
 
De jongeren geven in het onderzoek aan dat ze zich graag willen verbreden. Wanneer er binnen de pabo bijvoorbeeld een verbredingsprogramma aangeboden wordt waarmee je ook jeugdhulpverlener kunt worden, stijgt de interesse van meisjes in een opleiding aan de pabo.
 
 
Bron: Qompas, NOS

Laatste nieuws