Nationale staking in basis-, middelbaar en hoger onderwijs op 15 maart

UTRECHT - De Algemene Onderwijsbond (AOb) organiseert samen met vakbond FNV Onderwijs en Onderzoek op 15 maart een nationale staking in het basis-, middelbaar en hoger onderwijs. Ze willen meer geld voor salarissen en verlaging van de werkdruk. Het zou de eerste keer in Nederland zijn dat het gehele onderwijs staakt.

Inzet van de nieuwe staking is een structurele jaarlijkse investering van 4 miljard euro: 3 miljard voor het basis- en middelbaar onderwijs en een miljard voor de hogescholen en universiteiten.

Volgens AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen is "de stakingsbereidheid onder de leden hoog". In een interview met de Volkskrant vertelt ze over de problemen in het onderwijs. "De werkdruk is in alle sectoren te hoog. Op basis- en middelbare scholen en in het mbo zie je de lerarentekorten oplopen."

Een deel van het extra geld zou naar een betere beloning moeten. "De hoge werkdruk maakt de huidige salarissen onaantrekkelijk. Veel mensen vertrekken door die werkdruk of vallen weg. De aantrekkingskracht van het vak moet dus groter worden gemaakt."

De landelijke staking wordt gesteund door actiegroepen als PO in Actie en WO in Actie. Alleen de vakbond CNV Onderwijs doet niet mee. Voorzitter Loek Schueler vindt het moment niet goed. "Momenteel zit ik midden in de onderhandelingen om meer geld te krijgen. De uitslag daarvan wil ik graag even afwachten".

Bron: Volkskrant

Laatste nieuws