Aanpakken schoolstress kan psychische problemen bij kinderen voorkomen

15-04 13:09 | bron: Onderwijsland

DEN HAAG - De toegang en de kwaliteit van hulp voor kinderen met psychische problemen is in heel Europa nog onvoldoende geregeld. Dit concluderen 42 Kinderombudsmannen uit 34 Europese landen. Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer stelt dat ook in Nederland meerdere problemen spelen.

In veel Europese landen moeten kinderen lang wachten op hun behandeling. Daarnaast is het recht op 'informed consent', het geven van toestemming voor een behandeling op basis van goede informatie van artsen en hulpverleners, niet goed geregeld en is er gebrek aan coördinatie tussen hulpverleners. Aldus de Kinderombudsman.
 
Opvoedondersteuning voor ouders komt vaak pas beschikbaar als er al flinke problemen in een gezin zijn. Doordat er te weinig data beschikbaar zijn, is bovendien niet duidelijk hoe groot de problemen precies zijn.
 
Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer stelt dat deze problemen ook in Nederland spelen: “Op een aantal vlakken doet Nederland het beter dan andere landen, maar Nederlandse kinderen lopen tegen vergelijkbare problemen aan als hun Europese leeftijdsgenoten." Met name de lange wachtlijsten in de jeugd-ggz zijn haar een doorn in het oog. "Kinderen zakken steeds dieper weg. De weg terug omhoog wordt moeilijker, de kans op volledig herstel kleiner.”
 
Juist het tegengaan van schoolstress kan veel psychische problemen voorkomen. Ook dit probleem is herkenbaar voor Klaverboer: "In de Kinderrechtentour van 2016 werd schoolstress door kinderen en jongeren in Nederland als één van de belangrijkste problemen genoemd."
 
Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

1 Reactie
Esther Jeras   14 oktober 2018 om 20:34

Helemaal mee eens. Kinderen lopen hierdoor onnodig nog meer emotionele schade op. De kosten die uiteindelijk gemaakt moeten worden zijn veel hoger dan wanneer men gebruik maakt van vroegsignalering en deskundige psychosociale begeleiding op de scholen. Wij zetten ons dan ook vrijwillig in met de ZON-aanpak. Waarbij zowel de leerkracht als een jeugdhulpverleners voor de klas staan. Hierdoor is er vroegsignalering en professionele begeleiding in de klas, waardoor deze problematieken worden voorkomen en/of deskundig begeleid. Verandering op dit gebied is hoognodig!

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
19 apr Amstelveen College blijft dicht vanwege mogelijke rellen bij examenstunt
19 apr CPB: Cito-score zegt niet alles over een school
19 apr Leraren kunnen lerarenbeurs 2019-2020 aanvragen
19 apr 5 belangrijk vragen om de ideale cursusadministratie software te kiezen
18 apr PO-Raad pleit voor minder lesuren basisschoolleerlingen
18 apr Leraren: verplicht zittend plassen op school
18 apr Advies: laat vmbo-ers met extra vak toe op havo
18 apr CPB: Eindtoets zwaarder laten wegen bij schooladvies bevordert gelijkheid
18 apr 14 juni: PO-Raad congres 2019
18 apr Master Leiderschap in Onderwijs – MLO
17 apr ROUTE 8 grootste digitale eindtoets 2019
17 apr Oranje Nassau College: juist gehandeld met mazelen-alarm
17 apr Docent Zoetermeer had toch geen mazelen
17 apr CDA en D66 willen toch coulanceregeling CBR
17 apr ACM: vervolgonderzoek overname Iddink
Kennispartner
Donateurs van Onderwijsland
Het Onderwijsland netwerk
Onderwijsland verbindt professionals en bestuurders uit de onderwijsbranche met elkaar. Word ook onderdeel van Onderwijsland!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?