Aanpakken schoolstress kan psychische problemen bij kinderen voorkomen

15-04 13:09 | bron: Onderwijsland

DEN HAAG - De toegang en de kwaliteit van hulp voor kinderen met psychische problemen is in heel Europa nog onvoldoende geregeld. Dit concluderen 42 Kinderombudsmannen uit 34 Europese landen. Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer stelt dat ook in Nederland meerdere problemen spelen.

In veel Europese landen moeten kinderen lang wachten op hun behandeling. Daarnaast is het recht op 'informed consent', het geven van toestemming voor een behandeling op basis van goede informatie van artsen en hulpverleners, niet goed geregeld en is er gebrek aan coördinatie tussen hulpverleners. Aldus de Kinderombudsman.
 
Opvoedondersteuning voor ouders komt vaak pas beschikbaar als er al flinke problemen in een gezin zijn. Doordat er te weinig data beschikbaar zijn, is bovendien niet duidelijk hoe groot de problemen precies zijn.
 
Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer stelt dat deze problemen ook in Nederland spelen: “Op een aantal vlakken doet Nederland het beter dan andere landen, maar Nederlandse kinderen lopen tegen vergelijkbare problemen aan als hun Europese leeftijdsgenoten." Met name de lange wachtlijsten in de jeugd-ggz zijn haar een doorn in het oog. "Kinderen zakken steeds dieper weg. De weg terug omhoog wordt moeilijker, de kans op volledig herstel kleiner.”
 
Juist het tegengaan van schoolstress kan veel psychische problemen voorkomen. Ook dit probleem is herkenbaar voor Klaverboer: "In de Kinderrechtentour van 2016 werd schoolstress door kinderen en jongeren in Nederland als één van de belangrijkste problemen genoemd."
 
Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

1 Reactie
Esther Jeras   14 oktober 2018 om 20:34

Helemaal mee eens. Kinderen lopen hierdoor onnodig nog meer emotionele schade op. De kosten die uiteindelijk gemaakt moeten worden zijn veel hoger dan wanneer men gebruik maakt van vroegsignalering en deskundige psychosociale begeleiding op de scholen. Wij zetten ons dan ook vrijwillig in met de ZON-aanpak. Waarbij zowel de leerkracht als een jeugdhulpverleners voor de klas staan. Hierdoor is er vroegsignalering en professionele begeleiding in de klas, waardoor deze problematieken worden voorkomen en/of deskundig begeleid. Verandering op dit gebied is hoognodig!

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
18 jun Haga Lyceum eist verbod openbaren inspectierapport
18 jun TU Eindhoven: alleen vrouwen op nieuwe wetenschapsbanen
18 jun Ministerie: inperken kinderopvangtoeslagen onderzoek was nodig
18 jun VSO De Triviant ziet kansen en blijft vernieuwen
18 jun Het schooljaar gezond doorkomen? Deel het anders in!
18 jun Tips en tools om breinvriendelijk onderwijs direct in je klas te realiseren
18 jun Nu ook een werkplanformat op het digitale Platform Werkdruk
17 jun Regio Amsterdam krijgt 57.000 nieuwe banen in onder meer sector onderwijs
17 jun Minister neemt islamitische hogeschool bevoegdheid af
17 jun Expeditie micro:bit een te gek avontuur voor zowel leerlingen als leerkrachten in het basisonderwijs (video)
17 jun Master Leiderschap in Onderwijs – MLO
17 jun Met consumentisme in het onderwijs is op zich niks mis
17 jun 5 belangrijk vragen om de ideale cursusadministratie software te kiezen
14 jun Heldring stapt makkelijk over op interactieve touchscreens
14 jun Verbreding van de pabo trekt mogelijk meer studenten
Donateurs van Onderwijsland
Het Onderwijsland netwerk
Onderwijsland verbindt professionals en bestuurders uit de onderwijsbranche met elkaar. Word ook onderdeel van Onderwijsland!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?