Aanpakken schoolstress kan psychische problemen bij kinderen voorkomen

06-02 06:05 | bron: Onderwijsland

DEN HAAG - De toegang en de kwaliteit van hulp voor kinderen met psychische problemen is in heel Europa nog onvoldoende geregeld. Dit concluderen 42 Kinderombudsmannen uit 34 Europese landen. Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer stelt dat ook in Nederland meerdere problemen spelen.

In veel Europese landen moeten kinderen lang wachten op hun behandeling. Daarnaast is het recht op 'informed consent', het geven van toestemming voor een behandeling op basis van goede informatie van artsen en hulpverleners, niet goed geregeld en is er gebrek aan coördinatie tussen hulpverleners. Aldus de Kinderombudsman.
 
Opvoedondersteuning voor ouders komt vaak pas beschikbaar als er al flinke problemen in een gezin zijn. Doordat er te weinig data beschikbaar zijn, is bovendien niet duidelijk hoe groot de problemen precies zijn.
 
Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer stelt dat deze problemen ook in Nederland spelen: “Op een aantal vlakken doet Nederland het beter dan andere landen, maar Nederlandse kinderen lopen tegen vergelijkbare problemen aan als hun Europese leeftijdsgenoten." Met name de lange wachtlijsten in de jeugd-ggz zijn haar een doorn in het oog. "Kinderen zakken steeds dieper weg. De weg terug omhoog wordt moeilijker, de kans op volledig herstel kleiner.”
 
Juist het tegengaan van schoolstress kan veel psychische problemen voorkomen. Ook dit probleem is herkenbaar voor Klaverboer: "In de Kinderrechtentour van 2016 werd schoolstress door kinderen en jongeren in Nederland als één van de belangrijkste problemen genoemd."
 
Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

1 Reactie
Esther Jeras   14 oktober 2018 om 20:34

Helemaal mee eens. Kinderen lopen hierdoor onnodig nog meer emotionele schade op. De kosten die uiteindelijk gemaakt moeten worden zijn veel hoger dan wanneer men gebruik maakt van vroegsignalering en deskundige psychosociale begeleiding op de scholen. Wij zetten ons dan ook vrijwillig in met de ZON-aanpak. Waarbij zowel de leerkracht als een jeugdhulpverleners voor de klas staan. Hierdoor is er vroegsignalering en professionele begeleiding in de klas, waardoor deze problematieken worden voorkomen en/of deskundig begeleid. Verandering op dit gebied is hoognodig!

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
15 feb Ministerie in gesprek met Driestar College over Nashville-verklaring
15 feb Meer nieuwe leden voor studentenverenigingen
15 feb OLVG scherpt autorisatie werkstudenten aan rond lek patiëntgegevens
15 feb Minder administratie door nieuwe wet over persoonsgegevens in het onderwijs
15 feb Basisscholen verwachten grote toestroom expatkinderen
15 feb Oplossingen voor drie veel voorkomende schoonmaakproblemen in het onderwijs
14 feb Opnieuw scholierenprotest in Den Haag
14 feb Kwart leerlingen middelbare school Goes ziek thuis
14 feb ChristenUnie: neem vaccinweigeraar serieus
14 feb Dus zó doe je dat, leerlingen eigenaar maken van hun leerproces
14 feb Leerlingen basisschool krijgen vaker les in grote klassen
14 feb 'Jongens leren beter lezen met veel meisjes om zich heen'
13 feb Veiligheid van kinderen op wachtlijst Kinderbescherming in geding
13 feb 'Schooladvies weer na eindtoets'
13 feb Rutte kan klimaatspijbelaars niet overtuigen: acties gaan door
Kennispartner
Donateurs van Onderwijsland
Het Onderwijsland netwerk
Onderwijsland verbindt professionals en bestuurders uit de onderwijsbranche met elkaar. Word ook onderdeel van Onderwijsland!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?