Verhuur gymzalen & aanzienlijke btw-voordelen

27-08 06:01 | bron: Onderwijsland

ASSEN & RIJEN - Kostenbewuste onderwijsinstellingen verhuren dikwijls hun gymzalen aan sportclubs in bijvoorbeeld de avonduren, weekenden en vakanties. Deze opbrengsten leiden tot een aantrekkelijk financieel voordeel en de sportclubs hebben een geschikte accommodatie tot hun beschikking. Klinkt als win-win. Maar, wist u dat er nog een extra btw-voordeel kleeft aan de verhuur van gymzalen?

Niet zelden is de btw-aftrek vele malen hoger dan de te betalen btw. Zodoende leidt een btw-plicht meestal tot een financieel voordeel voor onderwijsinstellingen.

Gelegenheid geven om te sporten versus gewone verhuur

Wanneer een onderwijsinstelling een gymzaal tegen een vergoeding beschikbaar stelt, dan moet deze opbrengst gekwalificeerd worden. Is er sprake van het gelegenheid geven om te sporten, of is er sprake van gewone verhuur? Dit onderscheid is van groot belang.

Gelegenheid geven om te sporten

Indien een sportvereniging de zalen gebruikt om te sporten, dan is er snel sprake van gelegenheid geven om te sporten. In dat geval moet er 6% btw voldaan worden over de opbrengst. Maar, veel interessanter nog, er ontstaat nu ook recht op aftrek, dat doorgaans het 21%-tarief betreft. Alle betaalde btw mag worden teruggevraagd in de verhouding gebruik derden / totaal gebruik. Zeker wanneer er nieuwbouw plaatsvindt en er nieuwe toestellen worden aangeschaft, leidt dit hoge bedragen!

De Belastingdienst weet dit ook en probeert hier geregeld een stokje voor te steken. Dit doet zij door te kijken welk "aanvullend dienstbetoon" de onderwijsinstelling verricht. Het "alleen verhuren" van de zalen is aldus hen niet voldoende. Op 15 juni 2018 heeft het Gerechtshof Den Haag bepaalt dat, zodra er gesport wordt door de betalende partij, er heel snel sprake is van gelegenheid geven om te sporten. Een gunstige uitspraak als je het ons vraagt.

Verhuur

Verhuur van gymzalen is verplicht vrijgesteld van btw. Tenzij de verhuurder en huurder afspreken dat het (vanaf dat moment) btw-belast wordt verhuurd. Met de reguliere sportclub is dit meestal niet mogelijk. Bovendien is er geen terugwerkende kracht mogelijk, waardoor er - in tegenstelling tot sportbeoefening - geen btw over het verleden kan worden teruggevorderd.

Kansen voor uw onderwijsinstelling

Heeft uw onderwijsinstelling de afgelopen jaren gymzalen tegen betaling beschikbaar gesteld aan sportclubs en geen btw-aftrek genoten? Dan is dit meestal alsnog terug te vorderen bij de Belastingdienst. In de regel kan men btw terugvorderen over de afgelopen vijf jaren.

Kansen voor exploitatiestichtingen e.d.

Regelmatig maken onderwijsinstellingen gebruik van partijen die op hun beurt de gymzalen verhuren aan sportverenigingen. Ook dit is interessant, want de onderwijsinstelling en de exploitatiestichting kunnen vaak kiezen voor btw-belaste verhuur (die aftrekbaar is voor de exploitatiestichting). Dit wordt nóg interessanter indien de onderwijsinstelling de gymzalen volledig verhuurt aan de stichting en "terug huurt" voor de sport van de scholieren tegen 6% btw. Er is dan 100% btw-aftrek tegen het 21%-tarief en er wordt 6% btw betaald omdat het "terug huren" wordt aangemerkt als gelegenheid geven tot sporten. Ook hier steekt de fiscus graag een stokje voor, maar als de constructie voldoende zakelijk is, kan dit. Vergelijk maar eens de bungalowparken waarbij de eigenaar zijn bungalow voor 100% verhuurt aan de parkexploitant en voor zijn eigen vakanties terug huurt.

De fiscaal-juristen van Simplitax Solutions kunnen de door uw onderwijsinstelling niet geclaimde bedragen terugvorderen op basis van een resultaatafhankelijke fee. Ook kunnen wij adviseren over de toekomstige situatie en nieuwbouw.

Simplitax Solutions: tax with a smile :)

Tel.: 050 21 12 781

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
15 feb Ministerie in gesprek met Driestar College over Nashville-verklaring
15 feb Meer nieuwe leden voor studentenverenigingen
15 feb OLVG scherpt autorisatie werkstudenten aan rond lek patiëntgegevens
15 feb Minder administratie door nieuwe wet over persoonsgegevens in het onderwijs
15 feb Basisscholen verwachten grote toestroom expatkinderen
15 feb Oplossingen voor drie veel voorkomende schoonmaakproblemen in het onderwijs
14 feb Opnieuw scholierenprotest in Den Haag
14 feb Kwart leerlingen middelbare school Goes ziek thuis
14 feb ChristenUnie: neem vaccinweigeraar serieus
14 feb Dus zó doe je dat, leerlingen eigenaar maken van hun leerproces
14 feb Leerlingen basisschool krijgen vaker les in grote klassen
14 feb 'Jongens leren beter lezen met veel meisjes om zich heen'
13 feb Veiligheid van kinderen op wachtlijst Kinderbescherming in geding
13 feb 'Schooladvies weer na eindtoets'
13 feb Rutte kan klimaatspijbelaars niet overtuigen: acties gaan door
Kennispartner
Donateurs van Onderwijsland
Het Onderwijsland netwerk
Onderwijsland verbindt professionals en bestuurders uit de onderwijsbranche met elkaar. Word ook onderdeel van Onderwijsland!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?