SER: meer aandacht voor mensen met combinatiebanen

AMSTERDAM - Personen die meerdere banen hebben verdienen volgens de Sociaal-Economische Raad (SER) meer aandacht. Volgens het orgaan gaan de regels in Nederland er nog te veel van uit dat mensen maar één baan hebben. Hierdoor is het voor mensen met bijvoorbeeld twee banen soms lastig om alles goed te combineren, aldus SER vrijdag.

Zeker 600.000 Nederlanders combineren meerdere banen. Ongeveer twee derde van hen wil dit graag blijven doen, omwille van het extra salaris of omwille van bijvoorbeeld de afwisseling die het oplevert.

''Tegelijkertijd zien we ook situaties die knellen'', staat in een verkennend rapport van de belangrijke adviseur van het kabinet. Dit gaat dan om mensen die echt uit bittere noodzaak meerdere banen hebben en moeite hebben om rond te komen.

In de SER zijn vakbonden, werkgeversorganisaties en experts vertegenwoordigd. Zij vinden dat iedereen moet kunnen profiteren van de kansen die combinatiebanen bieden. Dat kan geregeld worden door te sleutelen aan belastingen en tegemoetkomingen zoals voor de kinderopvang.

Ook in het onderwijs zijn veel personen met combinatiebanen. Goed dat de SER hier meer aandacht om vraagt? Discussieer gratis mee op het Onderwijsland platform.

Bron: ANP

Laatste nieuws