Wat kun je met social media in de klas?

WOERDEN - Kinderen zijn gemiddeld 1 tot 3 uur per dag actief op social media. Zowel in hun vrije tijd als op school gebruiken ze een smartphone, laptop of tablet. Daarom besteden scholen in de klas steeds meer aandacht aan het gebruik van social media. Ben je nog niet (zoveel) bezig met social media in jouw klas? Lees dan verder over wat je kunt doen. 

Jonge kinderen en social media
Veel jonge kinderen (2-8 jaar) hebben thuis en op school dagelijks toegang tot een tablet of smartphone. Er zijn allerlei applicaties en video’s ontwikkeld voor deze jonge doelgroep. Jonge kinderen maken zelf bijna geen gebruik van social media, wel van internet. Als leraar kun je hier slim gebruik van maken tijdens de les. Lessen worden interactief door kinderen zelf aan de slag te laten gaan met een tablet of chromebook.

Jongeren en social media
Ongeveer 90% van de kinderen tussen de 10-18 jaar oud hebben een eigen smartphone, tablet of laptop. De meeste jongeren krijgen rond hun 13e jaar een mobiel abonnement. Dit betekent dat ze 24/7 toegang hebben tot internet. Hierdoor stijgt het social media gebruik op school. Facebook en Whatsapp zijn de populairste apps onder leerlingen.

Voordelen van social media
Leerlingen kunnen via social media makkelijk met elkaar communiceren over huiswerk of over een project of aantekeningen delen.  Social media kan jongeren helpen met hun schoolwerk. Denk bijvoorbeeld aan uitlegvideo’s op YouTube. 

Leuke tips voor in de klas
Wil je meer aan de slag met social media maar heb je geen inspiratie? Ga dan aan de slag met onderstaande tips zodat social media gaat leven in de klas.

Tips:

  • start de dag met een blog of nieuwsartikel van social media;
  • zoek samen met de klas naar informatieve YouTube video’s en verzamel deze op een eigen YouTube account;
  • start met interactieve lessen: kies een onderwerp waar leerlingen zelf mee aan de slag moeten. Alleen informatie van social media is toegestaan voor de opdracht;
  • laat leerlingen een samenvatting van de les van 280 tekens (net als op twitter) schrijven op hun telefoon;
  • start een fotoproject (bijvoorbeeld bij een biologieles) en plaats deze op instagram met een eigen hashtag. 

Nadelen van social media
Veel kinderen gaan enthousiast en bewust om met social media. Toch is er een kleine groep kinderen (rond de 5%) die last heeft van problematisch gedrag (verslaving). Een belangrijk onderdeel  daarvan is FOMO (fear of missing out). FOMO is een gevoel dat kinderen krijgen wanneer ze foto’s of video’s zien van vrienden op social media en zelf bijvoorbeeld niet op dat feestje zijn. Dit kan leiden tot dalende schoolresultaten, kortere nachtrust en een slecht concentratievermogen. Een ander ongewenst gevolg van social media is cyberpesten. Op social media sturen kinderen vervelende opmerkingen of plaatjes naar elkaar. Vaak hebben ouders en leraren dit niet door. 

Hoe kun je hier als leraar op inspelen?
Praat regelmatig met je klas over de voor- en nadelen van social media en internetgebruik. Organiseer bijvoorbeeld eens per week een brainstormsessie met je klas over hoe social media ingezet kan worden tijdens de lessen. Op die manier maak je de lessen aansprekenden interactiever.

Duik als leerkracht ook eens in social media! Als je weet hoe online platformen gebruikt worden, begrijp je je leerlingen beter. In de klas kan het helpen om een vast moment af te spreken waarop leerlingen hun smartphone mogen gebruiken. Hiermee voorkom je dat leerlingen stiekem op hun telefoon gaan kijken en niet opletten tijdens de les. Natuurlijk is het ook van belang dat er op school een beleid is tegen cyberpesten en voor kinderen die symptomen laten zien van een internet verslaving. 

Wil je zelf meer leren over omgaan met media in de klas?

Volg dan onze workshop Mediawijsheid 

Bron: Cloudwise

Laatste nieuws