Moeten scholieren verplicht leren programmeren?

OLDENZAAL - Programmeren of digitale geletterdheid  is op Nederlandse scholen momenteel geen verplicht vak. In 15 Europese landen is dit al wel het geval. 

Ivo Poulissen, public policy manager Nederland ICT: “Deze situatie is onhoudbaar in een economie waar (digitale) technologie van groot belang is voor de toekomst. Het op een basale manier leren programmeren is een slag die nu in de EU door vijftien landen om ons heen is gemaakt. ‘Coding’ is daar in het vaste curriculum verankerd. Nederland staat voor de uitdaging een inhaalslag te maken”.

Onderwijswereld is sceptisch

In de onderwijswereld is men sceptisch. Het belang van aandacht voor computers ziet men wel, maar verplicht leren programmeren is voor bijvoorbeeld de PO-raad (de sectororganisatie voor primair onderwijs) een brug te ver. Door de sterke focus op digitale geletterdheid dreigt het belang en de ontwikkeling van de traditionele vaardigheden onderbelicht te raken, aldus de PO-raad.

Uit onderzoek van Conrad komt naar voren dat 30% van de respondenten vindt dat programmeren een verplicht onderdeel van het onderwijsprogramma dient te worden. 65% geeft aan een voorstander te zijn van het programmeren binnen het onderwijs, maar vindt dat de keuze vrijblijvend moet zijn. De overige 5% is geen voorstander van het programmeren binnen het onderwijs. Wat vindt u van deze stelling?

Wat kunt u doen?

Elektronisch totaalleverancier Conrad ziet dat er wel degelijk een behoefte vanuit het onderwijs is. Kijkend naar de digitale slag die we in het onderwijs dienen te maken, biedt Conrad een gratis micro:bit training aan die speciaal is ingericht voor leraren. Tijdens deze training krijgen leraren alle handvaten om te starten met programmeren binnen het onderwijs. Met de micro:bit leren kinderen spelenderwijs programmeren. Expeditie micro:bit is een te gek avontuur voor zowel leerlingen als leerkrachten (Meer dan 45.000 leerlingen in Nederland zijn al van start gegaan). Er is zelfs een mogelijkheid om een pilot op uw school te starten. Lijkt dit u wat?

Aanmelden kan geheel gratis via www.conr.nl/micro-bit.

Laatste nieuws