Alles valt of staat met klachten of complimenten

ROTTERDAM - Een reis van personeelsadministratiekantoor naar een moderne HR Services-organisatie. Zo valt het verandertraject te lezen dat deze afdeling doormaakt binnen het Rotterdamse Albeda College. Dit traject, dat overigens nog in volle gang is, heeft in enkele jaren geleid tot meer klantvriendelijkheid, meer inzicht voor leidinggevenden en bovenal: meer complimenten van de klanten.

“De HR-administratie was nog écht de HR-administratie toen ik begon bij Albeda. We moesten de administratie doen: het loon overboeken, mutaties verwerken en verder vooral niet zeuren.” Aan het woord is Monique van Kerkvoorde, Hoofd HR Services bij het Albeda College. Ze beschrijft de situatie zoals ze die aantrof toen zij in 2012 begon bij de Rotterdamse MBO-instelling. Nog geen jaar later werd de omschakeling ingezet van administratie-afdeling naar een meer moderne, servicegerichte organisatie. Inmiddels geeft HR Services advies aan zowel medewerkers als leidinggevenden en is het verantwoordelijk voor (onder meer) managementrapportages en applicatiebeheer, en uitwerken van regelingen. “We zijn inmiddels veel meer dan een administratiekantoor alleen, en hebben een eigen positie in de HR-dienstverlening, met eigen kennispositie over wet- en regelgeving. Onze stem telt mee.”

Topstructuurwijziging

De omschakeling van HR-administratie naar HR Services was het sluitstuk van een turbulente tijd voor HRM binnen de onderwijsinstelling met circa 20.000 leerlingen, 40 locaties en 2.000 medewerkers. Van Kerkvoorde: “Vlak voor ik begon, was er veel discontinuïteit in de leidinggevenden bij HRM geweest. Met steeds weer een nieuwe visie en een andere aansturing. Mensen werden daar erg onzeker van.” Er moest stabiliteit komen, én vooruitgang. HRM moest meer aansluiten bij de topstructuurwijziging die plaatsvond binnen het Albeda Collega, waarbij nieuwe onderwijsleiders met een onderwijsachtergrond dichtbij het onderwijs kwamen te staan, én integrale managementverantwoordelijkheden kregen. HR Services moest hen ten aanzien van de administratieve HRM-taken beter ondersteunen, en behalve informeren ook gaan adviseren.

Lees het hele artikel

Laatste nieuws