Dekker: schoolkosten constant sinds Wet Goedkope Schoolboeken

DEN HAAG - Staatssecretaris Dekker van Onderwijs is tevreden over de effecten van de Wet Goedkope Schoolboeken (WGS). De kosten per leerling voor schoolboeken en overig lesmateriaal blijven sinds de invoering van de WGS constant. Aldus een brief die de staatssecretaris schreef aan de kamer over de belangrijkste bevindingen uit een evaluatie van de WGS.

Desalniettemin zeggen scholen nog steeds te maken te hebben met stijgende kosten voor boeken en overig lesmateriaal. Met name de kosten voor digitale leermiddelen, zoals tablets of een digibord, zorgen voor problemen. Aldus de VO Raad en de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS).

De WGS werd in 2008 ingevoerd. De wet heeft als primaire doel de schoolkosten voor ouders met kinderen in het voortgezet onderwijs te beperken en de marktwerking op de leermiddelenmarkt te verbeteren. De effecten van de wet zijn positief, “maar we zijn er nog niet”, aldus Dekker in zijn brief.

Dekker benadrukt dat scholen nu al de ruimte hebben om het geld naar eigen inzicht en prioriteiten te besteden. Om de vrije prijsvorming verder te bevorderen heeft de staatssecretaris besloten om het label, dat nu nog aan het lumpsumbedrag voor lesmateriaal hangt, te schrappen.

Daarnaast wil Dekker onderzoeken op welke wijze de transparantie over het aanbod van lesmateriaal bevorderd kan worden.

Laatste nieuws