MBO's krijgen toelatingsrecht en bindend studieadvies

DEN HAAG - Minister Bussemaker (Onderwijs) geeft geen toestemming meer aan MBO's om studenten te weigeren. Daaraan koppelt zij wel een bindend studieadvies. Die combinatie valt niet bij alle fracties goed. Aldus de Tweede Kamer

Leerlingen moeten de mbo-studie van hun keuze kunnen volgen als zij de juiste vooropleiding hebben. Bussemaker wil dit met haar wet een recht op toelating regelen. Dat is van essentieel belang, ook volgens kamerleden Van Meenen (D66) en Mohandis (PvdA), want studenten worden soms op onterechte gronden geweigerd. Ook Grashoff (GroenLinks) vindt dat iedereen kansen moet krijgen, "zelfs de kans om een verkeerde keuze te maken". Maar die kansen moeten wel in evenwicht zijn met de plichten van een student, aldus Duisenberg (VVD). Wat hem betreft telt het recht op toelating alleen als studenten zich netjes op tijd inschrijven en meedoen aan studiekeuzeactiviteiten.

Het CDA en de PVV zien de plannen nog niet helemaal zitten. Volgens kamerlid Beertema (PVV) maken docenten bij de intake een integere afweging. Als ze een leerling weigeren, doen ze dat dus niet zomaar maar om iemand te behoeden voor een verkeerde keuze. Rog (CDA) vreest hij dat deze wet leidt tot meer vroegtijdig schoolverlaten.

Stemming over het wetsvoorstel en de moties vindt plaats op 13 september.

Laatste nieuws