Rekenniveau basisschoolverlaters op niveau van voor corona, maar kwaliteit moet omhoog

bron: Onderwijsland
De rekenniveaus van leerlingen die van het (speciaal) basisonderwijs komen zijn inmiddels weer gelijk aan die van voor corona (2019), aldus de Onderwijsinspectie. Maar het peil is veelal nog beneden de kwaliteit die eigenlijk wordt nagestreefd.
Ruim vier op de vijf basisschoolleerlingen (84 procent) halen het fundamentele niveau 1F, aldus de Onderwijsinspectie. Van deze groep haalt 33 procent ook het hogere streefniveau 1S. In het speciaal basisonderwijs worden de niveaus veel minder gehaald, 16 procent haalt 1F en maar 2 procent 1S.
Wie niveau 1F heeft, kan met eenvoudige getallen rekenen. Wie 1S beheerst, weet al raad met ingewikkeldere getallen en kan ook meerdere denkstappen zetten. Scholieren die doorstromen naar vmbo-g/t, havo of vwo zouden eigenlijk wel niveau 1S moeten hebben voordat ze naar de middelbare school gaan.
In het verleden stelde een speciale commissie dat 65 procent van alle leerlingen in het primair onderwijs (bo en sbo) niveau 1S zou moeten kunnen halen. "In 2023 lagen de prestaties dus flink onder deze ambitie", aldus de Onderwijsinspectie. Met name opgaven waarbij meerdere sommen moeten worden gemaakt, zoals aftrekken van meerdere breuken, worden lastig gevonden.
Intussen zijn woensdag de resultaten van het Masterplan basisvaardigheden en het Nationaal Programma Onderwijs naar de Kamer gegaan. "Scholen vinden de weg omhoog als het gaat om de leerprestaties van leerlingen op de basisvaardigheden. Tegelijkertijd blijft de urgentie groot om deze prestaties te verbeteren, met name in het voortgezet onderwijs", aldus het ministerie. In de onderbouw van het gehele middelbare onderwijs blijven de prestaties sinds corona namelijk dalen. Die daling is bij Nederlandse taal duidelijk groter dan bij rekenen-wiskunde, aldus het ministerie.
Een en ander is echter niet helder terug te zien in slechtere eindexamencijfers. Die zijn weer vergelijkbaar met de cijfers van voor corona. "Een mogelijke verklaring is dat meer leerlingen een jaar eerder zijn blijven zitten."
Bron: ANP
Laatste nieuws
-
21 mrt Uitdagingen van personeelsbeheer in het onderwijs
-
20 mrt Onderwijsproductiviteit daalt sneller dan verwacht
-
20 mrt Verplichte stagevergoeding noodzakelijk voor studenten
-
20 mrt Oud-minister Dijkgraaf terug naar UvA
-
20 mrt Zo maak je van een saai college een feestje
-
19 mrt Scholen krijgen voorrang bij aansluiting op elektriciteitsnetwerk
-
18 mrt Onderzoekers zien overlap in aanleg voor ADHD en leerstoornissen
-
18 mrt Ministerie onderzoekt wettelijke opdracht voor bij- en omscholing
-
18 mrt WUR werkt met open samenwerkingsplatform Plant2Food aan versnellen eiwittransitie
-
17 mrt Summa opent inzamelpunt voor medische hulpmiddelen
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan