Jordan Lyceum Zeist sluit school-app Magister af voor ouders

Het Jordan Lyceum in Zeist laat ouders voorlopig niet meekijken in de school-app Magister. De cijfers van hun kinderen kunnen ouders drie maanden lang niet meer via de app bekijken. De school wil de prestatiedruk van leerlingen verlagen. Dat meldt RTL Nieuws.

Magister wordt voornamelijk binnen het voortgezet onderwijs gebruikt. Het is een digitaal schooladministratiesysteem waarin onder andere cijfers van de leerlingen in te vinden zijn. In de loop der jaren zijn er verschillende functies bijgekomen, zoals het inzien van absentie en cijfers door derden. De ouders van leerlingen van het Jordan Lyceum kunnen vanaf maandag 4 november voorlopig geen cijfers meer bekijken.

Stijn Uittenbogaard, docent economie, van het Jordan Lyceum deed onderzoek naar de prestatiedruk onder zijn leerlingen. Daaruit bleek dat zij vanwege Magister een enorme druk voelden om goede cijfers te halen. Uittenbogaard besloot toen om de app tijdelijk uit te schakelen voor ouders. 

Voor leerlingen voelt het vooral dat hun ouders altijd maar alles willen weten, terwijl de ouders het waarschijnlijk goed bedoelen, aldus Uittenbogaard. Zijn oplossing is dat ouders met hun kinderen gaan praten over de schoolresultaten en niet stiekem de cijfers controleren. 

Uittenbogaard geeft aan dat 95 procent van de ouders positief is over het afsluiten van Magister. School laat ouders ook in tussenrapportages ook al weten hoe het met de leerlingen gaat. “Op school wordt veel vergaderd, dus er tijdens het afsluiten van Magister nog volgende overzicht wat betreft leerlingen”, aldus Uittenbogaard.

Directeur van Ouders & Onderwijs, Lobke Vlaming, krijgt vaak veel vragen vanuit ouders over Magister. Veel ouders willen helemaal niet alles weten over de leerprestaties van hun kinderen. Scholen denken vaak dat ouders alles willen weten van hun kinderen, maar dat is niet altijd zo.

Het plan van het Jordan Lyceum is volgens Vlaming dat ook een goed idee. “De school kan altijd contact opnemen met de ouders als het kind geen goede resultaten haalt. Het hoeft niet altijd digitaal.”

 

Laatste nieuws