Tieners eten vaak ongezond, peuters en ouderen eten het gezondst
bron: FoodPro Network
Tieners eten het vaakst ongezond. Ze nemen veel ongezonde snacks en drankjes met suiker erin, en eten nauwelijks fruit. Kleine kinderen en ouderen eten juist het gezondst, heeft het CBS berekend.
De onderzoekers vroegen mensen naar hun eet- en drinkgewoontes en berekenden aan de hand van de antwoorden een cijfer tussen 0 en 10 per categorie. Mensen van 65 jaar en ouder scoorden gemiddeld een 7,5, terwijl 45- tot 65-jarigen uitkwamen op een 7,2. Het enige onderdeel waarop ze achterblijven, is het eten van genoeg fruit.
Peuters kwamen uit op een 7,1. Zij krijgen, net als basisscholieren, vooral veel groente en fruit te eten. Peuters drinken echter ook veel drankjes met suiker en ze eten relatief veel snacks.
Jongeren tussen de 12 en 18 haalden een 5,9. Dat komt onder meer doordat drie op de vier pubers meer dan drie grote snacks per week eten. Het eindcijfer wordt wel wat opgekrikt doordat ze ook veel bruin brood, volkorenbrood en groenten eten, maar ook daarin scoren ze minder dan andere leeftijdsgroepen.
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat vrouwen gezonder eten en drinken dan mannen. Mensen met een hoger opleidingsniveau eten over het algemeen gezonder dan anderen, maar ze drinken ook meer alcohol.
Het Voedingscentrum, dat betrokken was bij het onderzoek, zegt dat er meer aandacht nodig is voor gezond eten en drinken voor kinderen. "Het is goed om te zien dat de allerjongste kinderen relatief gezond eten. Daar zijn veel ouders heel bewust mee bezig", aldus directeur Petra Verhoef. Maar als kinderen ouder worden, worden ze steeds meer verleid door ongezond eten. "Daar kun je als ouder of opvoeder nauwelijks tegen opboksen, zeker als je bepaalde voedselvaardigheden mist of weinig geld aan gezond eten kunt besteden."
Bron: ANP
Laatste nieuws
-
07 nov Studentenkamers steeds schaarser en weer duurder
-
07 nov Australië wil jongeren onder de 16 weren van sociale media
-
07 nov Dit zijn de beste hogescholen van Nederland
-
07 nov Simulaties, virtuele werelden en hologrammen: zit er een onderwijsrevolutie aan te komen?
-
06 nov Studenten kunnen op elk moment starten met hun opleiding bij Start-up School in Eindhoven
-
06 nov Kabinet wil knelpunten in hersteloperatie toeslagen zo snel mogelijk oplossen
-
06 nov Hoe draagt AI bij aan het leren van studenten én docenten?
-
06 nov Verzuim verminderen in het onderwijs
-
06 nov Scholieren moeten van winkeliers meer ruimte krijgen voor hun bijbaan
-
05 nov Meeste stages worden volgens werkgevers wel vergoed
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan