Coalitie wil inzicht in besteding geld door hoger onderwijs

bron: Onderwijsland
De coalitiepartijen steunen de bezuinigingen die onderwijsminister Eppo Bruins wil doorvoeren, maar ze willen wel weten hoe in het hoger onderwijs het geld precies wordt uitgegeven. In een debat verwezen PVV en VVD naar een opiniestuk van een hoogleraar die stelde dat slechts een derde van het budget wordt besteed aan onderzoek en onderwijs. De rest zou gaan naar ondersteunende zaken. Wanneer dat klopt, dan vindt de VVD dat onwenselijk, zei Kamerlid Claire Martens-America.
De oppositiepartijen kraken de bezuinigingen van circa 1 miljard euro en willen weten hoe Bruins dit voor zich ziet en wat voor effecten dit zal hebben voor de hele samenleving en economie. Luc Stultiens (GroenLinks-PvdA) noemde tien punten waarom de bezuinigingen slecht zijn, waar volgens hem ook alle deskundigen, organisaties in het onderwijs en werkgevers op wijzen. Een sterke en kritische wetenschap is onmisbaar voor de samenleving, hield Jan Paternotte (D66) voor. Ook vindt hij het niet getuigen van goed bestuur dat allerlei onderzoeken van jonge onderzoekers nu worden geschrapt terwijl ze al in de steigers staan.
De linkse partijen maken zich ook druk om het risico dat commerciële geldschieters meer invloed krijgen op de keuze voor onderzoeken. Dat is slecht voor de onafhankelijkheid en kritische blik die juist nodig is onder wetenschappers. Ze pleiten daarom voor een grote rol van de overheid in de subsidiëring. Ook de coalitiepartijen zijn hier niet gerust op. Maar volgens de liberalen betekent meer geld niet per se dat er meer of beter onderzoek komt, omdat een groot deel van het budget wegvloeit naar andere zaken.
Ook de coalitiepartijen hadden liever gezien dat er niet bezuinigd zou worden. Het kabinet moet keuzes maken voor andere zaken die ook belangrijk zijn, verdedigden PVV, VVD en NSC. BBB was niet aanwezig bij het debat. NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger, van huis uit microbioloog, wees op de historische grote investeringen van het vorige kabinet. In dat licht bezien vallen de bezuinigingen te verdedigen en volgens haar is er netto nog steeds sprake van een investering. Ze wil wel weten hoe het zit met de transparantie in de geldstromen, waar de Tweede Kamer eerder al om had gevraagd.
Bron: ANP
Laatste nieuws
-
01 jul Verschillen tussen doorstroomtoetsen zijn volgens CvTE heel logisch
-
01 jul TU Eindhoven investeert 200 miljoen in uitbreiding campus
-
30 jun Ongeveer evenveel vrouwen als mannen in bestuur universiteiten
-
27 jun Studenten presenteren voedselinnovaties van de toekomst tijdens FICA Summer Event
-
27 jun Stagevergoeding mbo- en hbo-studenten gelijk bij RAI Amsterdam
-
26 jun Studenten lenen minder door basisbeurs en hogere uurlonen
-
26 jun Leraren van middelbare scholen zijn erg blij met mobieltjesverbod
-
25 jun Basisscholen die overstapten naar andere doorstroomtoets scoorden beter
-
25 jun Arbeidsmarktgericht onderwijs: Een brug naar succesvolle loopbanen
-
24 jun Studenten spreken nieuwe taal met afkortingen
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan