Lerarenopleiding aan de universiteit bekender maken met actie

Universitaire studenten weten vaak niet dat ze ook aan de universiteit een opleiding tot leraar kunnen volgen. De Universiteit Twente in Enschede heeft ook een lerarenopleiding. Universiteiten van Nederland wil een oplossing bieden voor het lerarentekort en de opleidingen bekender maken. Daarom zijn ze de actie Doe iets wat er toe doe begonnen. Dat meldt RTV Oost.

Studenten denken vaak niet aan werk in het onderwijs. Dat zegt Mark Timmer, opleidingsdirecteur van de lerarenopleiding bij de Universiteit Twente. Aan de universiteit kan je een lerarenopleiding ook nog eens snel afronden, aldus Timmer.

Studenten kunnen kiezen voor een tweedegraads bevoegdheid. In het vmbo en de onderbouw van de havo-vwo mag er dan lesgegeven worden. Een opleiding van een half jaar binnen een relevante bachelor biedt studenten al deze kans. Ook is het mogelijk om een eerstegraads bevoegdheid te halen voor het gehele voortgezet onderwijs via de master Educatie in de Bètawetenschappen of een zij-instroomtraject.

Scholen vragen vaak naar universitair geschoolde leraren. Schoolbesturen en scholen zien vaak wel een pluspunt in een leraar die van de universiteit komt. Zij kunnen leerlingen en scholen verder helpen met hun kennis en houding. Dat doen ze dan met onderwijs dat is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Nederlandse universiteiten willen meer academische leraren opleiden.

“Onze studenten zijn academisch opgeleid. Ze hebben kennis van wetenschappelijke technieken, zowel vakinhoudelijk als onderwijskundig”, aldus Timmer.

De actie Doe iets wat er toe doet moet zorgen dat meer studenten weten dat de mogelijkheid bestaat om een universitaire lerarenopleiding te volgen. Zodat ze uiteindelijk leraar in het basis- of voortgezet onderwijs kunnen worden.

Laatste nieuws