MBO Raad wil meer bijdragen aan volwassenenonderwijs

Mbo-scholen hopen meer te kunnen bijdragen tijdens het bijscholen van volwassenen. De scholen moeten daarvoor een opdracht krijgen vanuit het nieuwe kabinet. Dat schrijft de MBO Raad in brieven aan het kabinet. Dat meldt Mbo Today.

Voorzitter van de MBO Raad, Adnan Tekin, maakt in de brieven duidelijk dat de mbo-scholen graag een grotere rol willen spelen bij het onderwijs aan volwassenen. Naast jonge studenten kunnen zij ook volwassenen opleiden tot vakmensen. Het wordt de mbo-scholen op dit moment onmogelijk gemaakt om deze rol op zich te nemen. Volwassenenonderwijs wordt vaak als privé en commercieel gezien.

De scholen zouden juist hun netwerk kunnen inzetten voor het volwassenenonderwijs. De scholen moeten hiervoor van het kabinet een specifieke opdracht krijgen om deze taak uit te kunnen voeren.

Voor de MBO Raad is het niet de eerste keer dat ze vragen naar een opdracht voor een leven lang ontwikkelen. Maar voor een leven lang ontwikkelen zijn door het nieuwe kabinet geen middelen gereserveerd. Dat is in ieder geval niet uit het hoofdlijnenakkoord en de financiële bijdrage op te maken.

De verantwoordelijkheid voor een leven lang ontwikkelen ligt bij de staatssecretaris voor funderend onderwijs Mariëlle Paul. Leerrechten voor volwassenen was voor minister van Onderwijs Bruins altijd een belangrijk onderdeel en hij was er een groot voorstander van.

Laatste nieuws