Innovatieve, duurzame, impactvolle producten winnen prijzen tijdens Crafted festival

Wethouder Rik Thijs van de gemeente Eindhoven heeft donderdagavond de MBO Crafted Awards uitgereikt. De awards zijn een aanmoedigingsprijs voor mbo-studenten die dit jaar zijn afgestudeerd en hun eindopdrachten op het Crafted festival hebben getoond. Crafted is hét festival dat op drie verschillende Summa-locaties werd gehouden en waar het creatief vakmanschap met allerlei exposities, evenementen en projecten werd gevierd.

Internationalisering
De MBO Crafted Award Internationalisering gaat naar Kahrawan Suleiman van Summa Fashion. Kahrawan vluchtte op 9-jarige leeftijd uit Irak. Voor haar afstudeerproject ontwierp de 25-jarige studente kleding voor de drie belangrijke periodes tijdens haar vlucht naar Nederland. Volgens de jury laat zij door middel van haar kleding mensen verder denken en elkaar begrijpen. Haar indrukwekkende verhaal heeft ze ‘letterlijk van zich afgewerkt’. Haar kleding is van een zeer hoge, bijzondere kwaliteit.  

Duurzaamheid
In de categorie Duurzaamheid  is de eerste plaats voor Niels Arts. Niels (22) volgde de opleiding meubelmaker/interieurbouwer bij Summa. Hij ontwierp een koffiemeubel van onder meer koffiedrab en aardappelen. Ook alle andere materialen van zijn koffie-kast zijn duurzaam en – dat vond de jury een zeer groot pluspunt - herbruikbaar. Bovendien ruikt de omgeving vanwege het gebruik van koffiedrab zeer aangenaam naar koffie.

Innovatie
Maud Weijen (20) van Summa Engineering wint de innovatie-award met haar zelf ontworpen luxe barbecue. De jury was vol lof over haar eindproduct: ‘over alles is nagedacht; het is direct verkoopbaar met tal van bijzondere details. En de gedachte achter het product werd als bijzonder mooi gekwalificeerd.’ De BBQ is verre van standaard. Je kan hem inklappen en als een koffer meenemen. Bovendien kunnen meerdere BBQ’s aan elkaar gekoppeld worden, wat het sociale aspect bevordert. 

Maatschappelijke impact
De vierde award, de MBO Crafted Award Maatschappelijke Impact is voor Fre van den Corput. De derdejaars studente van Summa Fashion maakt sinds het begin van haar carrière op Summa voornamelijk duurzame kleding. De jury roemt haar ‘duurzaamheid tot de core’. Voor het vak experimentele modevormgeving heeft zij een schouderstuk gemaakt van al het snijafval dat altijd overblijft bij het maken van kleding. Bovendien heeft zij zich hard gemaakt om een verftuin te realiseren bij Microstad. Daarmee won zij een nationale prijs, waardoor bakken kunnen worden aangeschaft met planten waarmee je stoffen kan verven, zodat ook andere studenten de komende jaren op een milieuvriendelijke wijze stoffen kunnen verven.

Crafted
Het Crafted festival wordt jaarlijks georganiseerd door de mbo-studenten zelf, bijgestaan door een projectteam van Summa. Het festival werd donderdagavond afgesloten met enkele wervelende modeshows bij Microstad.

 

Foto: Niels Arts, Maud Weijen, wethouder Rik Thijs, Kahrawan Suleiman en Fre van den Corput.

Laatste nieuws