Zorgen over brugklassers die op een te hoog niveau instromen

Er zijn zorgen over de dalende instroom van het aantal leerlingen binnen het praktijkonderwijs en het vmbo. Nu de nieuwe doorstroomtoets in werking is getreden krijgen basisschoolleerlingen sneller het advies om naar een hoger niveau te gaan. Het ministerie van Onderwijs ziet de dalende instroom ook. De Sectorraad Praktijkonderwijs en Stichting Platform Vmbo zijn bang dat de leerlingen alsnog het hogere niveau voortijdig gaan verlaten. Dat meldt Omroep Gelderland.

Leerlingen zijn echt niet opeens slimmer geworden, aldus Freek Hubert van Praktijkonderwijs Zutphen. Aankomend schooljaar zitten daar 50 procent minder brugklassers dan aan de start van dit schooljaar.

Meerdere scholen in Gelderland zien dat er minder brugklassers zich aanmelden. Het Pro College, heeft zo’n 25 procent minder aanmeldingen. Onder alle 177 praktijkscholen van Nederland is er een inventarisatie geweest. Daaruit bleek dat de instroom van het aantal brugklassers een daling kent van 14 procent.

Stichting Platforms Vmbo (SPV) maakt zich ook zorgen. Volgend schooljaar hebben zich minder leerlingen aangemeld voor vmbo-basis en vmbo-kader. De VO-raad is bezig om te kijken hoe dit landelijk gesteld is.

Laatste nieuws