Studenten zijn voorlopig nog niet van ov-boetes af

De verwachting is dat vervoersbedrijven in 2025 een verlopen ov-kaart van een student zelf kunnen blokkeren. Dat betekent dat alle studenten die tot 2025 gebruikmaken van een illegale reispas een boete riskeren. Hier waarschuwt demissionair minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf voor, aldus het Hoger Onderwijs Persbureau.

Het is in het verleden al eens voorgekomen dat studiefinancier DUO een te hoge boete had opgelegd aan een student voor (illegaal) reizen in het ov. Het klopte inderdaad dat de oud-student zijn ov-kaart illegaal had gebruikt, omdat hij al was afgestudeerd, maar de boete die DUO had opgelegd was volgens de rechter te hoog. De boete werd verlaagd van 225 naar 75 euro. Ook omdat de student niet tijdig was geïnformeerd.

In 2017 werd het duidelijk dat veel ov-bedrijven, ondanks eerdere beloftes, vaak helemaal geen haast maken met het stopzetten van de verlopen reispassen. Deze bedrijven zagen het liefst dat de boetes verhoogd werden, want daar verdienden ze het meest aan. In 2013 werd een totaalbedrag van 54,6 miljoen euro aan boetes opgelegd in het ov, dat is nog steeds een record. Het totaalbedrag aan boetes is door de jaren heen wel geleidelijk gedaald.

Ondanks dat werden er in 2023 toch nog 6,2 miljoen euro aan boetes uitgedeeld. Een van de oorzaken hiervan is dat DUO de ov-bedrijven pas na dertig dagen doorgeeft wanneer de ov-kaart van een student verloopt. Minister Dijkgraaf geeft aan dat dit termijn van dertig dagen er is zodat studenten genoeg tijd krijgen om te wisselen van studie. Dan mogen studenten niet opeeens hun reisrecht verliezen.

In 2025 zal er een verandering plaatsvinden in het openbaar vervoer. Dan zal de ov-chipkaart worden vervangen voor een ov-pas. Het voordeel hiervan is dat ov-bedrijven een reispas dan meteen kunnen blokkeren en ook studenten zelf kunnen de pas makkelijker stopzetten zonder dat ze naar een fysieke automaat moeten.

Minister Dijkgraaf wil met studenten in overleg over de voor-en nadelen van de dertig dagen termijn. Hij geeft aan dat de nieuwe ov-pas voor studenten in 2025 wordt ingevoerd. Eerder was de verwachting dat dit eind 2023 zou gebeuren.

Laatste nieuws