Lerarentekort bestrijden met meer uren voor docenten

Scholen proberen in de strijd tegen het lerarentekort docenten meer uren te laten werken. Op dit moment werken de, meestal vrouwelijke werknemers, vaak parttime. De scholen proberen de leraren meer te laten werken en hun baan passender te maken voor meer werkplezier en minder werkdruk. Dat meldt de NOS.

Sophia Scholen, met basisscholen in de Duin-Bollenstreek, startte vorig jaar met een pilot op drie basisscholen. Bestuurder Eveline Driest legt uit dat het lerarentekort een groot probleem is. “We hebben 85 procent vrouwen in ons personeelsbestand. Zij werken gemiddeld twee derde van de tijd.”

De eerste pilot zorgde voor een urenuitbreiding van 26 uur. Daarbij moet men denken aan twee uur tot een dag meer werken per persoon. Twaalf scholen hebben nu deelgenomen aan de pilot. 

Het is een misverstand dat meer werken weinig oplevert. Veel medewerkers dachten van wel, omdat de kosten voor de kinderopvang dan ook omhooggaan. Met een zogenoemde werkurenberekenaar wordt bekeken wat extra werken de leraren precies brengt.

Laatste nieuws