Groningen trekt 200 miljoen euro uit voor renoveren verouderde schoolgebouwen

Vijf middelbare scholen en vijf basisscholen in Groningen worden de komende jaren gerenoveerd of herbouwt. Er wordt hiervoor zo’n 200 miljoen euro uitgetrokken. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Het gebouw van het CSG Augustinus in Groningen is helemaal op. Het oudste gedeelte is bijna 70 jaar oud en de leerlingen zitten elke winter wel een aantal dagen met hun jas aan in de klas omdat de ketel uitgevallen is.

De Christelijke Scholengemeenschap Groningen investeert wel in het onderhoud van het schoolgebouw, maar op de lange termijn maken die investeringen weinig uit. Het oude schoolgebouw krijg je niet meer energieneutraal.

Veel schoolgebouwen uit de jaren 60 en 70 zijn te vinden in de gemeente Groningen. Door heel het land moesten er toen scholen gebouwd worden. Allemaal vanwege de toenemende bevolkingsgroei. Deze scholen moeten nu opgeknapt worden.

Schoolbestuurder Ron Benjamins van de Christelijke Scholengemeenschap staat het tegen dat het pand niet meer voldoet aan het voortgezet onderwijs van deze tijd. Het beste onderwijs is alleen in een ander gebouw te behalen.

Het Augustinus heeft voornamelijk klassieke lokalen van zes bij zes meter. Daar passen 28 leerlingen in en een docent. Hoe het onderwijs nu gegeven wordt is heel anders dan vroeger. Zo is er behoefte aan grotere ruimtes. Daar kan een grote groep leerlingen theoretische lessen krijgen.

Voor een praktische opleiding heb je niet per se meer ruimte nodig omdat je met machines werkt en voor een hogere opleiding heb je alleen aan een tafeltje genoeg, aldus Benjamins. “Leerlingen die praktisch onderwijs volgen staan ook met virtual reality-brillen in de lucht te tikken. En onze vwo-klas heeft een satelliet ontworpen met een 3D-printer.”

Benjamins is dan ook heel blij dat het Augustinus met 1230 leerlingen en 140 medewerkers een van de scholen is die de komende jaren wordt aangepakt. Voor twee andere relatief grote scholen in Groningen, het Gomarus College aan het Vondelpad (1400 leerlingen) en het Parcival College (835 leerlingen), geldt dit ook.

Laatste nieuws