Dijsselbloem: miljarden voor regio Eindhoven van nationaal belang

Miljardeninvesteringen in de regio Eindhoven om de groei van de techsector bij te benen, zijn ook in het nationale belang van Nederland. Dat bepleitte Jeroen Dijsselbloem, burgemeester van Eindhoven, in het televisieprogramma Buitenhof. Hij herhaalde zijn eerdere inschatting dat er tot 2040 zo'n 5 miljard tot 8 miljard euro nodig is om Eindhoven en omstreken bewoonbaar en bereikbaar te houden.

Met ASML om de hoek en veel technologische toeleveranciers in de buurt, trekt de regio Eindhoven veel hoogopgeleide werknemers aan. Dat legt druk op de lokale infrastructuur en voorzieningen en volgens Dijsselbloem doet de regering in Den Haag er daarom verstandig aan flink te investeren in de infrastructuur rond Eindhoven.

"Rond Eindhoven is een cluster van meer dan 6000 techbedrijven", aldus de voormalig minister van Financiën. "Nederland heeft daarmee iets wonderlijks in handen waarmee we in de toekomst ons geld kunnen verdienen. Het is dus van groot nationaal belang."

Dijsselbloem, die tegenwoordig ook voorzitter is van de stichting Brainport Eindhoven, benadrukte dat hoogwaardige technologische kennis steeds meer van geopolitiek belang is. "Wie de technologie en zo het verdienvermogen van de toekomst in handen heeft, gaat geopolitiek een enorme machtspositie verwerven."

 

Bron: ANP

Laatste nieuws