Universiteiten zetten nevenactiviteiten van hoogleraren online

Universiteiten in Nederland maken vanaf vandaag alle werkzaamheden bekend van hoogleraren naast hun werk aan de universiteit. De landelijke universiteitsvereniging UNL heeft op de website verschillende links staan naar registers. Daarin staan alle hoogleraren en hun bijbanen van 14 academische instellingen. Daarmee zijn voor het eerst alle hoogleraren met hun bijberoep overzichtelijk en centraal te vinden op één website. Dat meldt de NOS.

De universiteiten geven hiermee gehoor aan verschillende incidenten rondom hoogleraren met discutabele bijbanen. Na onderzoek van Nieuwsuur bleek dat universiteiten het verplichte overzicht van bijbanen van hoogleraren niet op orde hadden. Sommige universiteiten hadden helemaal geen lijst online staan.

Minister Dijkgraaf reageerde meerdere keren geërgerd op de verborgen belangenverstrengeling van universiteiten en academici. Daarom vroeg Dijkgraaf de universiteiten om samen één register op te stellen. 

“Voor het vertrouwen in de wetenschap is het curiciaal dat volledig transparant is welke nevenwerkzaamheden hoogleraren vervullen en wie meebetaalt aan wetenschappelijk onderzoek. Ik vind het daarom goed dat universiteiten nevenwerkzaamheden van hoogleraren nu voor iedereen beter inzichtelijk maken”, aldus Dijkgraaf.

Samenwerking van hoogleraren met maatschappelijke organisaties en bedrijven noemt Dijkgraaf nuttig. “Maar dat moet wel voor iedereen helder zijn. Dit publiek toegankelijk overzicht is een flinke stap vooruit.”

Laatste nieuws