Onderwijsbond ziet wel iets in gratis lerarenopleiding

In Nederland zijn er diverse regelingen om de lerarenopleiding voor studenten aantrekkelijker te maken, maar die halen vooralsnog weinig uit. Daarom pleit voorzitter Tamar van Gelder van de AOb voor een gratis lerarenopleiding. Van Gelder vreest niet voor een stormloop. De Politieacademie is ook gratis en daar zijn de studentenaantallen ook te behappen. Dat meldt RTL Nieuws. 

Er bestaan nu al regelingen die het voor studenten aantrekkelijker moeten maken om voor een lerarenopleiding te kiezen. Studenten betalen in de eerste twee jaar van hun studie slechts de helft van het collegegeld.

Ook voor zij-instromers bestaan er allerlei regelingen. Al is het vak van leraar voor zij-instromers vaak wel heel onaantrekkelijk. Zij moeten eerst zelf op zoek naar een werkgever en pas daarna hopen ze op subsidie.

Een rijksacademie zou een oplossing kunnen zijn, aldus Van Gelder. Deze academie zou dan moeten lijken op de opleiding van Defensie of op de Politieacademie. De opleiding daar is gratis en mensen krijgen tijdens hun opleiding al een salaris. Voor mensen op de arbeidsmarkt die al overwegen om leraar te worden moet de opleiding niet te duur worden, aldus Van Gelder.

Van Gelder denkt zelf niet dat de lerarenopleidingen straks overspoeld worden door nieuwe studenten. Bij de Politieacademie zijn er ook geen honderden politieagenten bijgekomen. Misschien is dat ook maar beter, want zo kunnen de docenten die nu voor de pabo staan alles nog een beetje behappen. 

Laatste nieuws