Wat houdt de Wet Vrij & veilig onderwijs in?

Scholen moeten per 2025 gaan voldoen aan de Wet Vrij & veilig onderwijs. Wat houdt dit wetsvoorstel in en hoe kun je je schoolorganisatie hierop voorbereiden? Caroline van Dijk, beleidsmedewerker van VfPf, kan er meer over vertellen.

Waarom is deze wet nodig?

Leerlingen en onderwijspersoneel hebben recht op een veilige leer- en werkomgeving. Dat vindt iedereen vanzelfsprekend. “Uit verschillende onderzoeken blijkt echter dat er niet altijd genoeg zicht is op de sociale veiligheid op scholen,” vertelt Caroline van Dijk. “Ook voelen leerlingen, ouders en personeel zich soms onvoldoende gehoord en geholpen als ze een klacht hebben.”

Caroline: “Als je beter zicht hebt op de veiligheid binnen je school, weet je de juiste stappen te zetten om incidenten te voorkomen en zorgvuldig af te handelen. Je kunt hierdoor je veiligheidsbeleid structureel verbeteren. De Onderwijsinspectie krijgt met deze wet ook meer informatie over onveilige situaties en kan daardoor zijn werk als toezichthouder op de zorgplicht van scholen beter doen.” 

Nu al aan de slag om goed voorbereid te zijn

Wil je meer weten over het doel van de wet, welke maatregelen erin staan, en wat je nu al kunt doen om er straks helemaal klaar voor te zijn? 

Lees het hele artikel over de Wet Vrij & veilig onderwijs op de website van Vervangingsfonds/Participatiefonds.

 

Bron: VfPf - partner Onderwijsland.com

Laatste nieuws