Artificial Intelligence? Prowise Learn doet dit al jaren!

BUDEL - Artificial Intelligence (AI), ook wel Kunstmatige Intelligentie (KI), is niet meer weg te denken uit het onderwijs. Een prachtig voorbeeld is Prowise Learn met de bekende oefenprogramma’s Rekentuin, Taalzee en Words&Birds. Prowise Learn is een krachtig onderwijsplatform dat AI-technologie gebruikt om gepersonaliseerde leerervaringen te bieden aan leerlingen op alle niveaus. Met behulp van geavanceerde algoritmen en datagedreven analyses kan Prowise Learn zowel leerling als leerkracht inzicht bieden in de sterke en zwakke punten van de leerlingen en hun voortgang nauwkeurig volgen. Dit maakt het voor leerkrachten mogelijk om leerplannen te personaliseren op basis van de individuele behoeften van iedere leerling en er zo voor zorgen dat zij op hun eigen tempo leren. Door artificial intelligence te combineren met educatieve inhoud, biedt Prowise Learn een unieke en effectieve manier om leerlingen te ondersteunen bij hun individuele leerproces en het bereiken van hun leerdoelen.

Schaakmat in Prowise Learn

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben 14 jaar geleden voor Prowise Learn een adaptieve technologie ontwikkeld die gebaseerd is op het Elo-ratingsysteem uit de schaakwereld. Bij verschillende sporten en online games wordt een dergelijk ratingsysteem gebruikt om spelers van gelijk niveau tegen elkaar te laten spelen. Het is tenslotte niet motiverend om een spel te spelen tegen een tegenstander die veel beter of slechter is.

Voor Prowise Learn hebben wij één belangrijk element veranderd: in plaats van dat kinderen tegen andere kinderen spelen, speelt de leerling tegen een online opgave. We matchen kinderen en opgaven aan elkaar, zodat ze nooit een te goede of slechte ‘tegenstander’ hebben. De leerling is hierbij aan zet!

Hoe gaat dat precies in zijn werk?

Om ervoor te zorgen dat de opgaven in Prowise Learn worden aangepast aan het niveau van de leerlingen, is dus het elo-rating systeem toegepast. Door gemaakte opgaven van een leerling te evalueren, kan het systeem een nauwkeurige inschatting maken van de vaardigheid van de leerling in verschillende vakken en onderwerpen. Oftewel, bij iedere gemaakte opgave geeft het systeem zowel de spelende leerling als de opgaven een (nieuwe) rating. De rating voor kinderen is dus een indicatie van hun vaardigheid en de rating van de opgave is een indicatie van de moeilijkheid. Door deze ratings kan het systeem de juiste leeractiviteiten aan de individuele leerling aanbevelen om de vaardigheden en uiteindelijke prestaties te verbeteren en kiest het systeem continu opgaven die passen bij de vaardigheid van het kind.

De adaptieve Intelligentie van Prowise Learn

In tegenstelling tot andere adaptieve software past het systeem van Prowise Learn de ratings aan na elke gemaakte opgave. Bij vele andere adaptieve software wordt vaak het niveau maar één keer in de zoveel tijd op het kind afgestemd. Het voordeel bij Prowise Learn is dat er direct wordt gereageerd op verandering en dus real-time, na iedere gemaakte opgave, de vaardigheid en moeilijkheid bijgesteld worden. Het adaptieve systeem is daarmee zelforganiserend en heeft weinig basisinformatie nodig om de adaptiviteit door te voeren. Dit betekent dat Prowise Learn snel en effectief aanpassingen doet om de leerervaring van de leerling continu te optimaliseren.

De adaptiviteit van Prowise Learn zorgt ervoor dat leerlingen altijd uitdagende, maar haalbare, oefeningen krijgen en voorkomt zo dat ze zich gaan vervelen of gefrustreerd raken door oefeningen die te gemakkelijk of te moeilijk zijn.

Succes gegarandeerd en methode onafhankelijk

Het adaptieve systeem van Learn is zo ingesteld dat elke speler altijd het merendeel van de opgaven goed maakt, wat resulteert in een hoge succeservaring en motivatie. Met deze werking doet onze technologie niet onder voor de technologie van gerenommeerde toetsen en bieden we gebruikers inzicht in het niveau van spelers en de moeilijkheid van de opgaven. Door de automatische ranking van opgaven op basis van de antwoorden van al onze spelers bepalen niet wij, maar al onze spelers samen, de volgorde waarin opgaven worden aangeboden. Hierdoor sluit het beter aan bij de behoefte van de spelers dan men van tevoren kan bedenken. Het systeem werkt methode-onafhankelijk en kan dus naast elke lesmethode gebruikt worden.

Daarnaast leren we ook veel over wat kinderen echt moeilijk of makkelijk vinden. Nog niet eerder is er in Nederland op zo’n grote schaal gekeken naar de moeilijkheid  van reken-, taal- en Engelse opgaven (60.000) in kaart gebracht met behulp van psychometrie. Privacy van deze data is bij Prowise van groot belang. De data die Prowise Learn in haar systeem verzamelt is geanonimiseerd. Dit betekent dat we de resultaten alleen kunnen vergelijken op basis van leeftijdscategorieën en groepen, maar niet kunnen herleiden naar individuele leerlingen. Dit zorgt ervoor dat de privacy van leerlingen wordt beschermd en dat hun prestaties niet openbaar worden gemaakt.

Leren op je eigen niveau is leuker, efficiënter en uitdagender!

Het systeem maakt het bovendien eenvoudig mogelijk nieuwe opgaven en spellen toe te voegen zonder de moeilijkheid hiervan vooraf te testen. Hiermee vormt deze technologie de basis voor goedkopere en meer gebruiksvriendelijke adaptieve programma’s. En dat is een mooie ontwikkeling voor kinderen over de hele wereld. Want leren op je eigen niveau is niet alleen efficiënter, maar ook leuker en uitdagender!

Kortom, Prowise Learn onderscheidt zich van andere adaptieve oefensoftware door zijn nauwkeurige en op maat gemaakte leerervaringen, die zijn afgestemd op de individuele behoeften en leerstijlen van elke leerling. Het platform voldoet aan de hoogste privacy- en beveiligingsnormen en is ontwikkeld in samenwerking met de UvA, wat het wetenschappelijke karakter en de effectiviteit van het platform onderstreept.

 

Klinkenberg, S., Straatemeier, M., & Van Der Maas, H. (2011). Computer adaptive practice of Maths ability using a new item response model for on the fly ability and difficulty estimation. Computers & education, 57(2), 1813–1824. https://doi.org/10.1016/j.compedu.2011.02.003

 

Bron: Prowise - partner Onderwijsland.com

Laatste nieuws