Drie redenen waarom adaptief leren de toekomst is

BUDEL - ‘Adaptief’ is een term die anno 2019 aan populariteit wint in het Nederlandse onderwijs. Wat betekent adaptief leren nu eigenlijk en waarom wil je als leerkracht dat je leerlingen ermee aan de slag gaan? 

De adaptieve leerprogramma’s Rekentuin, Taalzee en Words&Birds zijn door Oefenweb samen met de universiteit van Amsterdam ontwikkeld. Met deze drie online programma’s voor naast iedere methode oefenen leerlingen van groep 1 t/m 8 en het voortgezet onderwijs altijd op hun eigen niveau rekenen, taal en Engels.

Adaptief oefenen betekent dat elke leerling op zijn of haar eigen niveau oefent. Een programma kan alleen 100 procent adaptief zijn als het de juiste dingen meet en deze informatie de basis vormt. Met goed meten wordt niet enkel het meten van de vaardigheid van een speler bedoeld, maar ook het meten van de moeilijkheid van opgaven en hoe lang de leerling over de opdracht doet. Enkel met deze kennis over de vaardigheid van een speler en de moeilijkheid van opgaven, is het mogelijk de meest optimale opgave te kiezen voor de speler op het juiste moment.

Adaptieve programma’s zijn vaak online en dus kunnen leerlingen er perfect op een laptop of ander personal device mee aan de slag.

1. Daag leerlingen uit op hun eigen niveau

Met adaptieve programma’s oefent elke leerling automatisch op zijn of haar eigen niveau. Hiermee is de succeservaring en uitdaging gelijk voor elk kind. Oefenen op het eigen niveau is leuker, zorgt voor meer oefensessies en dus betere resultaten. Het voordeel van deze techniek is dat het systeem continu meet en, in tegenstelling tot veel andere adaptieve programma’s, direct reageert op verandering. Zo wordt het niveau van de opgaven continu aangepast. Daarbij is het ook mogelijk dat het niveau van een kind varieert tussen de verschillende spellen.

2. Bespaar tijd als leerkracht

Het grote voordeel voor leerkrachten is dat de voortgang van leerlingen in een online en adaptief programma continu zichtbaar is zonder tussentijds te hoeven toetsen. Zo bespaar je veel tijd met nakijken en heb je voor al jouw leerlingen altijd het juiste oefenmateriaal bij de hand. Dus ook het uitprinten van oefenbladen is verleden tijd.

3.Krijg beter inzicht in de resultaten van je leerlingen

Verzamelde leerresultaten zijn voor jou als leerkracht inzichtelijk via een lerarendashboard. Je volgt hun vorderingen en inzet, ziet hoe leerlingen scoren ten opzichte van leeftijdsgenoten en in hoeverre ze de leerdoelen beheersen.

 

Kom meer te weten over de adaptieve oefenprogramma’s in Prowise GO. Lees meer

 

Bron: Prowise - partner Onderwijsland.com

Laatste nieuws