Onderwijsminister Bruins ziet niets in verplichte stagevergoeding

bron: Onderwijsland
Een verplichte stagevergoeding is niet de beste manier om ervoor te zorgen dat alle stagiairs worden beloond. Dat schrijft minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de minister zijn goede afspraken tussen vakbonden, onderwijsinstellingen en bedrijven belangrijker.
Een van de redenen die Bruins noemt om niet voor een verplichte stagevergoeding te gaan is dat stages bij het mbo in een andere wet zijn vastgelegd dan bij het hbo en wo. Daarbij komt volgens de minister dat de Inspectie van het Onderwijs geen toezicht kan houden op stagebedrijven, omdat die onder de Nederlandse Arbeidsinspectie vallen. De arbeidsinspectie is echter alleen bevoegd om te kijken of stagiairs geen verkapte werknemers zijn, niet of ze een passende stagevergoeding krijgen. Daardoor wordt het volgens Bruins lastig om de wetgeving vorm te geven.
Volgens de minister kunnen veel stagebedrijven afhaken bij een verplichte vergoeding voor stagiairs. Hij wijst op de uiteenlopende resultaten van een verplichte vergoeding in Duitsland en Frankrijk. In Duitsland daalde het aanbod, terwijl in Frankrijk het aantal stageplekken toenam na het invoeren van een verplichte vergoeding. Bruins roept bedrijven wel op om alle stagiairs een passende vergoeding te geven. Deze moet voor mbo-studenten dezelfde zijn als voor hbo- en wo-studenten.
De minister wil dat de huidige afspraken, zoals het Stagepact MBO, goed worden nageleefd. Hierin staat dat mbo-studenten minimaal een onkostenvergoeding moeten krijgen. Stages zijn verplicht voor alle mbo-studenten. Daarom moeten zij er wel wat voor terugkrijgen, aldus Bruins.
De minister heeft op basis van cijfers over 2023 en 2024 van het CBS en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vertrouwen dat de stagevergoedingen toenemen. In die rapporten staat dat meer studenten een stagevergoeding krijgen en dat deze gemiddeld ook iets hoger werd.
Wanneer de situatie niet flink is verbeterd aan het einde van het stagepact in 2027 overweegt de minister alsnog een verplichte stagevergoeding in te voeren.
Bron: ANP
Laatste nieuws
-
21 mrt Uitdagingen van personeelsbeheer in het onderwijs
-
20 mrt Onderwijsproductiviteit daalt sneller dan verwacht
-
20 mrt Verplichte stagevergoeding noodzakelijk voor studenten
-
20 mrt Oud-minister Dijkgraaf terug naar UvA
-
20 mrt Zo maak je van een saai college een feestje
-
19 mrt Scholen krijgen voorrang bij aansluiting op elektriciteitsnetwerk
-
18 mrt Onderzoekers zien overlap in aanleg voor ADHD en leerstoornissen
-
18 mrt Ministerie onderzoekt wettelijke opdracht voor bij- en omscholing
-
18 mrt WUR werkt met open samenwerkingsplatform Plant2Food aan versnellen eiwittransitie
-
17 mrt Summa opent inzamelpunt voor medische hulpmiddelen
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan