Sander Dekker was een vervelende leerling
bron: Onderwijsland
DEN HAAG - Inmiddels is Sander Dekker als staatssecretaris van Onderwijs verantwoordelijk voor de basisschool en de middelbare school. Dekker (41) vertelt in een interview met het AD over zijn eigen schoolkeuze. Dat ging niet geheel vlekkeloos. "Ik had de verkeerde beslissing genomen."
Als achtstegroeper in Zoetermeer had Sander Dekker het voor het uitkiezen. Een handvol middelbare scholen, allemaal op fietsafstand. Een vwo moest het worden, want dat advies had de huidige staatssecretaris van Onderwijs toen al op zak.
En vertelden uw ouders toen waar u naartoe moest? Dekker tegen het AD lachend: ,,Het was niet zo dat mijn ouders het voor mij bepaalden. Ik had wel inspraak, al sluit ik niet uit dat ik in die tijd wel subtiel gestuurd ben door mijn moeder. Samen met mijn ouders heb ik open dagen bezocht. Het Alfrink College kwam als beste uit de bus. Dat was een stevige school, met een brede brugklas havo-vwo. Het was geen voor de hand liggende keuze, want ik kwam van een Jenaplanbasisschool en het Alfrink was katholiek, terwijl ik van huis uit gereformeerd was. Maar de kwaliteit van het onderwijs gaf de doorslag."
Keken jullie alleen naar de onderwijskwaliteit? ,,Nou, ik zat als 11, 12-jarig jongetje niet met de keuzegids op schoot. Ik wilde wel weten: waar voel ik me thuis? Het hielp dat het Alfrink liet zien wat er buiten de lessen mogelijk was. Er werd veel met muziek gedaan, dat sloot goed aan bij mijn eigen hobby's. Ik speelde gitaar."
Dat klinkt als de juiste keus. Dekker: ''Ik had me er toch op verkeken. Ik verveelde me in de lessen; had een gebrek aan uitdaging. Ging kattenkwaad uithalen - nee hoor, niks strafbaars. Mijn moeder constateerde dat ik daar geen leukere jongen van werd. Op een gegeven moment hebben mijn ouders een stevig gesprek met me gevoerd: als je zo blijft, word je van school gestuurd. Zij zagen dat het niet ging. Ik had dat niet door. Het was geen makkelijk besluit, maar ik ging na dat eerste schooljaar direct naar het vwo op het Oranje Nassau College in plaats van nog een jaar in de brede brugklas te blijven."
Laatste nieuws
-
21 mrt Uitdagingen van personeelsbeheer in het onderwijs
-
20 mrt Onderwijsproductiviteit daalt sneller dan verwacht
-
20 mrt Verplichte stagevergoeding noodzakelijk voor studenten
-
20 mrt Oud-minister Dijkgraaf terug naar UvA
-
20 mrt Zo maak je van een saai college een feestje
-
19 mrt Scholen krijgen voorrang bij aansluiting op elektriciteitsnetwerk
-
18 mrt Onderzoekers zien overlap in aanleg voor ADHD en leerstoornissen
-
18 mrt Ministerie onderzoekt wettelijke opdracht voor bij- en omscholing
-
18 mrt WUR werkt met open samenwerkingsplatform Plant2Food aan versnellen eiwittransitie
-
17 mrt Summa opent inzamelpunt voor medische hulpmiddelen
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan