Meer toezicht op particulieren scholen

DEN HAAG - Leerlingen van particulieren scholen lopen groter risico dat zij iets te tekortkomen dan kinderen op een reguliere basisschool, aldus D66-Kamerlid Paul Van Meenen. Het AD meldt dat D66 het aantal soepele regels wil verkleinen en meer toezicht op de kwaliteit van het onderwijs op de particuliere scholen.

Een minimaal aantal lesuren per jaar is er voor particuliere scholen niet. Daarnaast hoeft een leerkracht niet bevoegd te zijn en is er geen verplicht examen voor de leerlingen. Formeel gezien voldoen particulieren scholen aan de leerplichtwet. Het particuliere onderwijs wordt niet betaald door de overheid. De Onderwijsinspectie beoordeelt deze particuliere scholen als voldoende. Relatief veel leerlingen die zijn uitgevallen op een reguliere basisschool zitten op een particuliere school. Vaak is het zo dat op een particuliere school meer aandacht aan de leerling kan worden besteed. Na het onderzoek van KRO-NCRV-programma de monitor kon deze conclusie worden getrokken.

Volgens Van Meenen is het toezicht op de onderwijskwaliteit van particulieren scholen onvoldoende. D66 zou graag zien dat de regels op particuliere bassischolen hetzelfde zijn als op reguliere basisscholen. De kwaliteit van het particuliere onderwijs wordt wel bewaakt omdat leerplichtige leerlingen op deze scholen recht hebben op goed onderwijs volgens een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs. Met name naar de aansluiting met het vervolgonderwijs en hoe de leerlingen worden voorbereid op de samenleving wordt door de inspectie bekeken.

Door: Yuri Polak

Laatste nieuws